Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жарковић: Медијска производња вође
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 05. 2014.

Извор: РТВ

Жарковић: Медијска производња вође

Главни уредник недељника "Време" Драгољуб Жарковић оценио је да позиција актуелне покрајинске власти зависи од исхода унутарстраначких избора у Демократској странци који се одржавају 31. маја, односно од тога да ли ће лидерску позицију у странци преузети Бојан Пајтић, који је и председник Владе Војводине, или ће је задржати Драган Ђилас.

"Мислим да ће то доста зависити од унутарстраначког гласања у ДС-у између Пајтића и Ђиласа. Ако Пајтић добије те изборе, што није немогуће, он ће постати пожељан партнер Вучићу и неће се ићи на провоцирање превремених избора, него ће се решење тражити у некој новој врсти кохабитације између ДС и СНС. Ако Пајтић изгуби, онда може доћи до промене политичке структуре у Војводини", оцени је Жарковић у емисији "Један на један" РТВ-а. 

Жарковић је посебно критиковао постојање цензуре и аутоцензуре у медијима у Србији, оцењујући да она није чак ни прикривена, већ да постоје бројни примери који потврђују такву праксу.

"Аутоцензуру тешко је доказати, али постоји гомила примера, као рецимо пример кад се Александар Вучић оженио а то нико није смео да објави, нико није проценио да је то вест од јавног интереса. Догодило се да је неком цензорском руком наложено да се то не пише, или су медији проценили да се то Вучићу не би допало", казао је он

Саопштење СНС-а којим они критикују РТС, према његовим речима је "одапињање стреле која новинаре, а посебно уреднике тера на размишљане шта би се властима допало а шта не".

Он сматра да је такав однос најмоћније владајуће странке према медијима, последица спознаје да је контрола медија извеснији пут за спровођење реформи од институционалног пута, чему, како је додао, иду у прилог и приче о новом радном времену, расправа о пензијама и друге.

"То је производња вође који народу треба да сопшти лоше вести. И Вучић разуме да је то лакши пут до реформи него што је то институционални пут", казао је Жарковић.

Према његовим речима, извори финансирања медија толико су се сузили да нема реалне привреде која би се оглашавала, те да сад све зависи од нечије добре воље, као и да су сад "Вучићеви људи преузели доминантне оглашиваче".

"Та прича о радном времену и укидању службених аутомобила је демагогија. А видим да су по медијима сви тиме одушевљени. Не иде да се то медијски интерпретира као светско чудо", рекао је он.

Додаје да је и раније било аутоцензуре у медијима, али да је тај систем за време власти Бориса Тадића био "мекши", док је, како је навео, велика разлика између садашњих и медија 90-их који су критиковали тадашњи Милошевићев режим јер су тад "медији имали подршку страних фактора, док сад Вучић има подршку страних фактора". А интерес страних фактора данас је, према његовим речима, стабилност региона, односно окончање косовског питања.

"Аутоцензура је индукована понашањем власника и главних уредника, јер они одређују шта може да се објављује, шта не, а чему се новинари повинују, јер им је тако лакше да преживе. Овај облик аутоцензуре који сад постоји последица је цензорских механизама, и постоје утврђена правила ко се не сме дирати и шта се не сме дирати", оценио је он, додајући да новинари онда трагају за они темама које су "пожељне" и почињу да мисле на другачји начин.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси