Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аутоцензура или аутолоботомија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 05. 2014.

Аутор: Драган Ј. Вучићевић Извор: Информер

Аутоцензура или аутолоботомија

Отворено писмо главног уредника Информера

Био сам два дана у Бечу, па сам тек јуче стигао да се изненадим над чињеницом да су досистички новинарски првоборци на извесној трибини доказали да у Србији ове 2014. влада страхотна аутоцензура, гора и од оне слобистичке!?! Драгољуб Жарковић, удато Мишковић, Оливера Можда Не Ковачевић и Радомир НН Диклић закључили су да је цензура у београдским медијима изразито видљива, а да Александар Грозни Вучић и његов СНС заводе невиђени терор међу овдашње журналисте који, сироти мали хрчки, раде за плате мање од републичког просека...

Говорећи о контроли медија, ово троје „новинарчина“ сложили су се у оцени да се јавност данас у Србији информише по вољи „централне силе која је у спрези с капиталом и политичком моћи“. Сила је, разуме се, Вучић Тhе Грозни, док је оно око капитала остало недоречено иако је Жаре изразити стручњак за финансирање „независних медија“ тајкунским парама.

Е сад, зашто ја о томе пишем? Па, зато што памтим дуже од кокошке. Зато што се сећам како се тај исти Драгољуб Жарковић-Мишковић код Оље у „Утиску“ почетком 2012. клео у све живо и мртво да у Тадићевој Србији нема никакве цензуре и како га нико никада није звао или притискао!?! Зато што се сећам како је Оливера на РТС малтене плакала кад је оно пре две године Тома победио Бориса. Али, и зато што ми је мало бљак да о малим платама новинара говори она чија је плата годинама најстроже чувана државна тајна. Истина је, дакле, колегинице Ковачевић, да су на РТС мале плате, често мање и од републичког просека. Али, колика је твоја плата? Да можда не би хтела да ту малу тајну поделиш са нама који плаћамо претплату?

Но, да оставимо кокошке, паре, тајкуне и плате по страни - пишем ово и зато што ми је, право да вам кажем, одвратно то што се дотична црна тројка на Вучића острвила непуних седам дана откако му је умрло дете. И мало ми је више преко главе то што се његов развод и женидба и његов приватни живот користе као кључни аргумент наводне аутоцензуре у Србији.

Да објасним, једном засвагда - зашто Информер није објавио да се Вучић развео и оженио? Из истог разлога из ког нисмо писали о изразито богатом ванбрачном животу Бориса Тадића. Односно, из истог разлога из ког нисмо писали о друштвено- политичким променама у кревету Оливере Ковачевић...

То, господо самозване новинарске морално-политичке судије, није аутоцензура. То је одлука, то је принцип који важи за све и за свакога. Али, ви то - тако пуни злобе, зависти и мржње, тако озлојеђени због пропасти система у коме сте више од деценије били саучесници у злочину - не можете да разумете.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси