Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Већина уредника "Монда" поднела оставке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Већина уредника "Монда" поднела оставке

Већина уредника француског дневника "Монд" поднела је данас оставке због сукоба са управом око организације посла, неповерења и недостатка комуникације.

Од 11 уредника и помоћника уредника, седморо њих је поднело оставке у електронском писму упућеном директорки "Монда" Натали Нугеред, која је именована на ту функцију у марту 2013. године, преноси француска штампа.

"Месецима смо упућивали упозорења како бисмо скренули пажњу на велике проблеме, као и на недостатак поверења и комуницирања с дирекцијом, које су нас спречавале да обављамо свој посао уредника", наведено је у интерном писму седморо уредника.

"Покушали смо да понудимо решења, али без успеха. Данас констатујемо да више нисмо способни да спроводимо задатке који су нам поверени и из тог разлога подносимо оставке", саопштили су они.

Уредници су поручили да остају на располагању док не буде именована екипа која ће их заменити, како би помогли да се избегне да лист трпи штету у свакодневном обављању посла.

Француска штампа преноси да у "Монду" већ месецима тињају сукоби између руководства и новинара, пре свега због најављених промена у штампаном издању листа, које би погодиле 57 радних места.

Оно што је, како се чини, прелило чашу био је недостатак комуникације између дирекције и уредника.

Лист "Експрес" наводи да су уредници и прошле јесени претили оставком, а "Медиапар" је прошле седмице известио о ескалацији напетости, позивајући се на извештај једне агенције специјализоване за процену и спречавање ризика на послу.

У извештају је строго критикована ситуација у "Монду", између осталог и због тога што "управа не даје јасне одговоре", "влада осећај да је организација на издисају", руководство "наслепо доноси одлуке"...

Нугаред је, наводно, недавно назвала уреднике који су претили оставком "пучистима".

У одговору на њихово писмо, она је поручила да је "примила к знању њихову одлуку" и да ће се "о томе свакако разговарати".

Раније данас, удружење уредника "Монда" издало је саопштење у којем је констатовало "свеукупни губитак поверења у управљање листом".

"Постоји проблем методе и организације, који захтева темељите промене у врху. Крајње је време да се успостави заједнички и функционални правац и да се заиста чује мишљење оних који обављају посао", пише у саопштењу.

Један новинар "Монда" рекао је дневнику "Фигаро" да руководство не слуша довољно шта људи имају да кажу.

"Управа је затворена. Или доноси лоше одлуке, или не доноси никакве одлуке. Нико не зна куда идемо", рекао је он.

"Монд", дневник левог центра основан 1944. године, водећи је француски лист и недавно је одиграо велику улогу у обелодањивању открића бившег америчког обавештајца Едварда Сноудена.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси