Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство културе и информисања о регистрацији "Курира"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2014.

Извор: НУНС, Министарство културе и информисања

Министарство културе и информисања о регистрацији "Курира"

Поводом захтева Независног удружења новинара Србије за проверу околности под којим је регистровано јавно гласило "Курир: најутицајније дневне новине на Балкану" из Министарства културе и информисања стигао је одговор који у целости преносимо.

Република Србија
Министасртв културе и информисања
Београд, Влајковићева  3

Број: 650-00-0012/2014-01
Датум: 30.04.2014. године

Независно удружење новинара Србије
Вукашин Обрадовић, председник

Поводом Вашег дописа у ком тражите да Вас обавестимо о мерама које је Министарство културе и информисања предузело у вршењу надзора над применом одредаба Закона о јавном информисању („Службени гласник РС“, бр.43/03,61/05, 71/09, 89/10-УС и 41/11-УС), обавештавамо вас о следећем:

Агенција за привредне регистреје на захтев Министарства културе и информисања доставила документацију на основу које је извршена регистрација дневних новина „Курир“, „Курир магазин“ и „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану“ и утврдила да је у Регистар јавних гласила, на основу решења БЈГ 93/2009 од 13.11.2009. уписано јавно гласило „Курир“ под регистарским бројем НВ000052. Оснивач јавног гласила „Курир“ је Новинско издавачко предузеће Курир Инфо доо Београд, Влајковићева бр. 8. На основу одлуке Оснивача – Члана Друштва у функцији Скупштине, број 01 од 03.01.2014. године, Курир Инфо д.о.о. Регистратор је донео решење БЈГ 1/2014 од 06.01.2014. године којим је усвојена регистрациона пријава и у Регистар јавних гласила регистрована промена података на начин да се брише назив „Курир“ и уписује назив јавног гласила „Курир магазин“. На основу регистрационе пријаве која је поднета од стране ADRIA MEDIA SERBIA DOO BEOGRAD, Регистратор је доне о решење БЈГ 15/2014 од 15.01.2014. године којим је регистрациона пријава  усвојена  и у регистар јавних гласила регистровао јавно гласило „КУРИР: НАЈУТИЦАЈНИЈЕ ДНЕВНЕ НОВИНЕ НА БАЛКАНУ“ под регистарским бројем НВ 000716. Утврђено је да је 02. фебруара 2014. године датум када се на тржишту последњи пут појавило јавно гласило „Курир магазин“. Такође је утврђено да је први број јавног гласила „Курир: Најутицајније дневне новине на Балкану штампан и био доступан на тржишту дана 03. фебруара 2014. године.

Чланом 14а. став 3. Закона о јавном информисању прописано је да није дозвољено оснивање јавног гласила под истим или сличним именом које може изазвати забуну у погледу идентитета јавног гласила у случају престанка јавног гласила брисањем из Регистра јавних гласила или на други начин, односно престанком штампања или издавања јавног гласила.

На основу свега изнетог утврђено је да није поступљено противно одредбама члана 14а. став 3 Закона о јавном информисању јер је од дана регистровања јавног гласила „Курир: Најутицајније дневне новине на Балкану“ до дана појављивања на тржишту јавно гласило „Курир магазин“ било свакодневно доступно на тржишту, а да поменута законска одредба ту забрану везује за случај да је јавно гласило брисано из Регистра јавних гласила или престало да се штампа или издаје.

Помоћник министра

Саша Мирковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси