Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Егзибиције у етру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2014.

Извор: Нови магазин

Србија Фреквенција и Кристијан

Егзибиције у етру

Конкурс за доделу дела националне фреквенције која је остала упражњена гашењем ТВ Авала расписан је још у октобру 2012. године, али ни 400 дана касније Савет РРА није успео да донесе коначну одлуку.

Ни други покушај да се Савет Републичке радиодифузне агенције одлучи између Коперникуса и ТВ Нова које су се пријавиле за доделу дела националне ТВ фреквенције није дао решење – нису усвојени приговори ових телевизија. На претходном гласању деветочлани Савет гласао је 4:4, док је један листић у тајном изјашњавању био неважећи. За одлуку о додели фреквенције било је потребно да једна од телевизија добије пет гласова. Конкурс је пропао, а ни Савет РРА, нити челници ових телевизија нису сасвим сигурни шта им је чинити.

„Одлука је таква да нису усвојени приговори телевизија које су конкурисале, чиме је конкурсна процедура завршена. Да смо неки приговор телевизија усвојили, онда бисмо поново гласали о додели дозволе. Ми ћемо се након што телевизијама упутимо решење о одлуци обратити Републичкој агенцији за електронске телекомуникације РАТЕЛ, да видимо да ли ће се стећи услови за расписивање новог конкурса“, изјавио је Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

Неслагања: Према неким најавама, осим са РАТЕЛ-ом, представници РРА ће контактирати и са другим државним органима, пре свега Министарством телекомуникација, како би се видело има ли сврхе да конкурс буде расписан и трећи пут. Оно што није доспело до јавности јесте информација да се након изједначеног исхода гласања, када су Коперникусу и Новој припала по четири гласа, приликом наредног окупљања на којем приговори нису усвојени резултат драстично променио: Двоје чланова је било за усвајање приговора, што би аутоматски захтевало и ново гласање о додели фреквенције, док је седам чланова сматрало да жалбе нису основане.

Гордана Суша, чланица Савета РРА, у време доношења одлуке о расписивању конкурса за део фреквенције коју је користила ТВ Авала била је против такве намере због интереса дигитализације и јавног интереса. Међутим, пошто је одлука о конкурсу ипак усвојена, у више наврата је изнела став да се фреквенција онда мора и доделити:

„Коперникус не може да добије националну фреквенцију првенствено јер је један од главних кабловских оператера. А, са друге стране, јер је Коперникус два пута добио опомене од РРА да је партијска телевизија“, каже Суша.

Како објашњава, у ударним емисијама ове кабловске телевизије могли смо да видимо уреднике и водитеље који се јавно изјашњавају као чланови владајуће странке, а једног од њих пре неколико дана и у клупи Скупштине Србије.

„Друго, када сам гледала и упоређивала та два пројекта, елаборате једне и друге телевизије, разлика је као небо и земља. Као спејс шатл и трабант. Посетили смо обе телевизије и ни на који начин не могу да се упоређују, ни на програмском плану, ни по ономе што данас видимо на каблу. То је кључно. Нова има најмодернију технику и технологију и окупили су одличан тим људи из Србије. На крају, мислим да је одлука да се фреквенција не додели ником против интереса јавности и интереса грађана Србије. Јер, наши грађани, као и грађани свуда у свету, воле да имају више, а не мање, грађани желе и Лидл и Икеу. Укратко, победио је лоби постојећих телевизија која не желе конкуренцију“, додаје Суша.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

30.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:06

Povezano misljenje

U okviru Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o utvrđivanju plana raspodele radio-frekvencija za IMT sisteme za pružanje javne elektronske komunikacione usluge u frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz (29.04.2014), izneo sa sledece misljenje u vezi ovog teksta:

"Da li je sprovodjenje ovih javnih konsuntacija ustvari svojevrstan komentar RATEL-a na nedavnu konstataciju RRA koja glasi: "Ukoliko frekvencija ponovo ne bude dodeljena, rekao je Karadžić, predstavnici RRA će razgovarati sa drugim državnim organima, medju kojima su RATEL i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kako bi se videlo ima li svrhe da treći put bude raspisan konkurs." (23. 04. 2014. 'RRA nije dodelila nacionalnu frekvenciju')."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси