Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранкица Станковић међу 100 хероја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2014.

Бранкица Станковић међу 100 хероја

Међународна организација Репортери без граница поводом 3. маја Дана слободе медија објавила листу 100 хероја информисања на којој је и наша Бранкица Станковић. На листи која је по први пут сачињена, Бранкица Станковић се нашла међу 100 хероја широм света који су кроз свој рад показали храброст у промовисању слободе говора, мишљења и изражавања. "Они служе за пример јер су ставили своје идеале у службу општег добра", наводе Репортери без граница.

 

"Није лако бавити се истраживачким новинарством на Балкану, како то исувише добро зна Бранкица Станковић. Она од 2004. године води и уређује Инсајдер, водећу емисију ТВ Б92 која се бави истраживачким новинарством. Само је радила свој посао када се у новембру 2009. године бавила осетљивом темом о везама између организованог криминала и хулигана који подржавају Фудбалски клуб Партизан. То су можда били последњи тренуци њене слободе. Претње смрћу и застрашивања попут набадања лутке која је представљала Бранкицу Станковић на трибинама стадиона Партизана, довеле су до тога да добије полицијску заштиту. Без обзира на то, она је наставила да истражује организовани криминал и корупцију”, наведено је у образложењу. 


На листи се налазе и Џулијан Асанж, оснивач Викиликса као и Глен Гринвалд, новинар који је радио за Гардијан и који је помогао да Едвард Сноуден обелодани тајне податке о масовном прислушкивању и електронском надзору који су користиле британске и америчке тајне службе. 

Од осталих новинара из региона, на листи 100 хероја нашли су се и црногорска новинарка Милка Тадић Мијовић, уредница Монитора, првог независног политичког недељника у Црној Гори и словеначки новинар Блаж Згага, аутор бестселера "У име државе" о трговини оружејм на Блакану током деведесетих. 

Листа обухвата 100 мушакараца и жена, новинара и блогера узраста од 25 до 75 година из 65 нација света. 

На листи су и Анабел Хернандез, ауторка бестселера о везама између мексичких политичара и организованог криминала, Исмали Сајмаз турски новинар који је због свог извештавнаја био процесуиран најмање 20 пута, као и Џерард Рајли, први човек Међународног конзорцијума истраживачког новинарства, затим Лирио Абате специјалиста за сицилијанску мафију, као и Асен Јорданов, који је обелоданио податке Викиликса о бугарским политичарима. 

"Дан слободе медија требало би да буде прилика када одајемо пошту храбрим новинарима и блогерима који константно жртвују своју безбедност а некада и живот за свој позив", навео је генерални секретар Репортера без граница Кристоф Делор. 

“Ови хероји информисања су извор инспирације за све људе широм света који теже слободи. Без њихове опредељености и одлучности оних који су слични њима једноставно би било немогуће да се досегну већи нивои слободе" 

Репортери без граница подсећају да је слобода говора мишљења и изражавања загарантована Универзалном декларацијом о људским правима УН у члану 19 и посебно истичу став "слобода да се тражи, прима и шири инфромација и идеја било којим средствима без обзира на границе". 

Комплетну листу 100 хероја информисања можете погледати овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси