Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Где су отисци шака градитеља Авалског торња
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2014.

Аутор: Слободанка Ракић - Шефер Извор: Политика

Где су отисци шака градитеља Авалског торња

Дана 29. априла навршава се петнаест година откако је током НАТО-агресије срушен симбол Београда и целе Србије – Авалски торањ. Млађе генерације овај податак неће упамтити јер је пре четири и по године на истом месту подигнут истоветан, који свакодневно посећују грађани Београда и Србије, туристи из бивше Југославије и гости из иностранства.

Нови торањ је изграђен захваљујући иницијативи готово милион грађана Србије који су молили, тражили, писали и захтевали од власти и свих надлежних да се поново изгради.

Да се идеја о обнови торња не би расплинула, иницијативу је преузело Удружење новинара Србије, Милош Бато Милатовић и Радио-телевизија Србије. Сваке недеље, они су посећивали градилиште, водили значајне људе из културног и јавног живота који су дали, како материјални, тако и морални допринос градитељима, а сваког петка грађани Србије су добијали исцрпан извештај са градилишта забележен камером.

Тако су градњу новог торња материјално помогли и посетили и Ана Ивановић и Новак Ђоковић и многи други спортисти, познати оперски певачи, писци, песници и сликари којих више нема међу нама, попут Павића, Драгомира Брајковића, Моме Капора и Оље Ивањицки. Свако на свој начин је дао допринос у обнови, а њихове шаке су забележене отисцима у свежем малтеру, као израз захвалности и вечити подсетник.

Тако је договорено, и тако је требало да буде, али до дана данашњег плоче са отисцима стоје негде заробљене. Торањ без њих делује незавршено. Табле са шакама близу двеста јавних личности, без сумње, биле би атракција као и торањ!

Слободанка Ракић-Шефер,

сликарка, Београд

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси