Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Необјективно или прљаво?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2014.

Аутор: Д. С. Извор: Политика

Необјективно или прљаво?

Информативна служба СНС одбија да прецизира недељне притужбе на РТС

Два дана после необично оштро интонираног напада Информативне службе Српске напредне странке на Радио-телевизију Србије („РТС уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”, саопштила је ова странка у недељу ујутро, уз опаску да смо у дану када се формирала Влада Републике Србије, били сведоци „бујице неоснованих примедаба водитеља РТС-а, са јединим циљем – да се унизи нова влада и углед Александра Вучића”), јавност још не зна шта је изазвало толики гнев СНС према јавном сервису. 

Напредњаци као да су у међувремену спустили лопту, јер је шефица Информативне службе ове странке Владанка Маловић јуче одбила да образложи, то јест да аргументима поткрепи жестоку критику РТС-а коју су новинарска удружења у недељу прогласила нападом на слободу медија и застрашивањем новинара.

Маловић сада тврди да је њена странка само указала да једноставно постоје неке ствари које не иду у прилог објективног извештавања. На питање на које су емисије и ауторе на јавном сервису тачно мислили, Владанка Маловић је неколико пута поновила страначко саопштење избегавајући да прецизно одговори на то питање, додајући да свако ко прати РТС може сам да процени о којим емисијама и водитељима је реч.

Подсећамо да су новинарска удружења критиковала управо одсуство конкретних примера у саопштењу СНС-а.

Редакција „Политике” се за коментар обратила и Слободану Марковићу, председнику Управног одбора РТС-а, али је он одбио да се јавно огласи о овој теми. За разлику од њега Милан Николић, члан Управног одбора РТС-а, рекао је да је згрожен информацијом коју је прочитао у „Политици” и напомиње да не зна на кога се она конкретно односи.

„Уколико постоји некаква примедба на рад РТС-а, онда напредњаци требају да кажу конкретно о којој емисији је реч, који новинар и какве ставове је изнео.

То су паушалне оцене које немају везе с реалношћу. Збуњен сам и претпостављам да ћемо ускоро имати састанак Управног одбора РТС-а, па ћемо видети о чему се ту ради”, рекао је Николић. Ни он није рекао да ли је тражио да се Управни одбор РТС-а састане или огласи овим поводом.

Радио-телевизија Србије до сада није реаговала на оптужбе СНС.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) јуче је протестовало због прилога објављеног у оквиру вести ТВ Пинк „Минут, два”, у коме се, по речима НУНС-а, „денунцирају” поједини новинари РТС-а, а њихов рад ставља у политички контекст. Телевизија Пинк је у прилогу емитованом у оквиру „Минут, два” илустровала саопштење СНС-а видео-записом са ликовима председника ДС-а Драгана Ђиласа, ауторке емисије „Да. Можда. Не” Оливере Ковачевић, новинара Бојана Бркића и водитељке „Јутарњег програм” РТС-а Наташе Миљковић.

НУНС тврди да је ТВ Пинк на тај начин грубо повредио професионални интегритет колегиница и колега са РТС-а инсинуирајући да раде по нечијем политичком налогу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси