Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава треба да изађе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2014.

Аутор: Бошко Вукчевић Извор: Наше новине

Држава треба да изађе из медија

Уредници локалних и регионалних медија, као и председници новинарских удружења и синдиката слажу се са констатацијом премијера Александра Вучића, изреченом у експозеу пред ступање на премијерску функцију, да држава мора да изађе из медија. Међутим, они истичу да је важан начин на који држава планира да спроведе њихову приватизацију или обезбеди даљи несметан рад медија.

Акције запосленима

Председник УНС-а Нино Брајовић за Наше каже да ово удружење јесте за излазак државе из медија, али под јасно дефинисаним условима.

- Желимо да запослени у оним медијима чија је вредност мала добију бесплатно 50 одсто акција и да за осталих 50 одсто акција добију право прече куповине, а да се, уколико се за то укаже потреба, тек након тога иде на продају, и то путем тендера под јасно дефинисаним условима - каже Брајовић.

Он додаје да када су у питању медији попут „Новости“, „Политике“ и других са већим учешћем државног капитала, запослени у тим медијима добију четвртину акција од укупне вредности.

- Држава треба да изађе из медија, али да средстава која је до сада улагала буду и даље улагана, само на другачији начин, односно кроз пројекте - објашњава Брајовић.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић каже да је неоспорно да држава тренутно свој финансијски утицај на медије користи и за политички утицај. Он додаје да му изјава премијера да ће до лета бити донет сет медијских закона звучи оптимистички.

- Ако и буде донет, док не дође до његове имплементације и јасно дефинисаног начина приватизације медија све ће бити узалуд - каже Обрадовић.

Он подсећа на чињеницу да медији имају лоше искуство са претходном приватизацијом, када је током 2002. и 2003. године дошло до масовног гашења приватизованих медија.

Колективни уговор једина гаранција

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа каже да у Србији не постоји дијалог између послодаваца и синдиката, а да приватни медији чак и немају синдикат.

- У таквим условима, када нема колективног уговора који би запосленима у медијима гарантовао правну и економску сигурност, немогуће је да постоји и независно новинарство - објашњава Чабаркапа.

Она додаје да ће приватизација у условима и амбијенту који тренутно владају у земљи довести до тога да грађани остану без објективних информација и гашења локалних и регионалних медија, чиме ће 4.000 људи остати без посла.

- Медијска стратегија коју је усвојила претходна влада предвиђа оснивање шест регионалних јавних сервиса. Та одлука није редефинисана. Чак и Устав и Закон о локалној самоуправи предвиђају слободу свакоме да оснује медији - објашњава Чабаркапа.

Она каже и да није тачно да Брисел инсистира да држава изађе из медија, већ на транспарентности финансирања.

- У Хрватској је локална самоуправа оснивач више од 150 медија, па је та земља постала чланица ЕУ - каже Чабаркапа.

Улагати у информативу, не у серије

Јованка Маровић, директорка и главна и одговорна уредница РТВ Крагујевац, за Наше каже да се кроз крагујевачку иницијативу већ дуже време залаже за излазак државе из медија, али и за оснивање регионалних јавних сервиса.

- То је предвиђено медијском стратегијом. Уколико дође до приватизације под садашњим условима, то ће бити катастрофа - објашњава Маровић.

Она додаје да држава мора да се определи да ли су јој потребни регионални емитери или само два јавна сервиса која и сада постоје.

- Постоје модели и примери и у земљама ЕУ како би све то могло да буде регулисано. Да средства намењена медијима буду транспарентна и да се зна зашта се користе, односно за јавно информисање, а не за куповину серија - каже Маровић.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

01.05.

2014.

Dragutin [нерегистровани] у 17:03

Biznis, ali fer

Vise sam nezavisan u svom javnom novinskom preduzecu nego sto ce ovi likovi biti za ceo svoj zivot. Kupi ih covek za rucak ili sitnu lovu. Biznis je to!

Одговори
сре

30.04.

2014.

Milutin [нерегистровани] у 18:00

Vidi ti to

Vidi ti to. Sada ovi "nezavisni" vole Vučića više nego Zorana Mihajlović. Svi bi na kazan kod Vođe, ali bi i da ukinu medije u vlasništvu građana.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси