Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плаћање ТВ претплате и даље законска обавеза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2014.

Аутор: Лана Гедошевић Извор: Блиц

Плаћање ТВ претплате и даље законска обавеза

Грађани Србије и даље морају да плаћају ТВ претплату јер је још на снази одредба Закона о радиодифузији која то прописује.

Без обзира на прошлогодишње најаве из Владе Србије да ће претплата бити укинута, то се до данас није догодило.

Корак у том правцу била је и Уредба усвојена у јануару ове године о привременом финансирању јавних сервиса из буџета, али ТВ претплата и даље, уз рачуне за струју, стиже на адресе грађана Србије. Предвиђено је да у ове сврхе из буџета буде издвојено 7,5 милијарди динара (за РТС 5,8 милијарди а за РТВ 1,8 милијарди динара).

Закон о радиодифузији дефинише плаћање претплате и до данас није било његових измена, тако да је он и даље на снази и плаћање претплате важи. Када закон буде промењен, или када буде усвојен нови којим ће бити уведено привремено финансирање, онда ће плаћање претплате престати - каже Горан Караџић, заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА).

Према његовим речима, нико не може да позове грађане на неплаћање претплате, када закон говори супротно.

Зна се да је интенција да се закон промени и уведе привремено финансирање које би временски требало да буде орочено до краја 2015. године. Међутим, измене закона још увек нису у скупштинској процедури - каже Караџић.

Из ових разлога за грађане не треба да буде изненађење ако им на кућне адресе стигну опомене или тужбе за неплаћање ТВ претплате. Међутим, како каже адвокат Сава Анђелковић, тужба може да се односи само на дуговања за протеклих годину дана, јер су сви дугови настали пре тог периода практично застарели.

У Закону о облигационим односима регулисано је и питање застарелости за одређена потраживања. Када су у питању, на пример, вода, струја или ТВ претплата, застарелост је годину дана. Ако се утужење односи на период пре тога, странка може да уложи приговор и позове се на застарелост - каже Анђелковић.

Примера ради, ако се узме у обзир данашњи дан, утужење може да се односи само на период од 27. априла 2013. до 27. априла 2014.

Пала наплата претплате

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) кажу да је наплата ТВ претплате драстично пала, али и да има нејасноћа у вези са њеним плаћањем. Донета је Уредба о привременом финансирању јавних сервиса, по којој они добијају новац из буџета. То су такође паре грађана Србије, а онда се без обзира на то од истих тих грађана тражи да претплату плате - каже председник НОПС Горан Паповић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси