Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напредњаци незадовољни Радио-телевизијом Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2014.

Аутор: М. А. Извор: Политика

Напредњаци незадовољни Радио-телевизијом Србије

Српска напредна странка саопштила је јуче да „Радио-телевизија Србије, уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”.

 

„СНС се не жали ни на шта, али желимо да информишемо грађане да Радио-телевизија Србије, уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”, наводи се у саопштењу које је пренео Танјуг.

„Имали смо прилике да претходних дана, као и у дану када се формира Влада Републике Србије, будемо сведоци бујице неоснованих примедби водитеља РТС-а, са јединим циљем – да се унизи нова влада и углед Александра Вучића”, оценили су у СНС-у, што је изазвало реакцију и опозиционих странака и новинарских удружења.

Прва се огласила Демократска странка (ДС), назвавши тврдње напредњака „невероватним”. Штавише, у саопштењу ДС-а које је пренела Бета наводи се да су програм РТС-а у претходне две године обележили потпуно некритички став према Вучићевом раду, несразмерна временска заступљеност оних који подржавају политику владе и оних који је критикују, немогућност да се чује било какав став који би био у супротности с оним што влада ради, те емисије у којима постоје монолози уместо интервјуа.

„Очигледно је да Српска напредна странка и од како је освојила апсолутну власт наставља своја настојања да контролише све медије и наставља своју борбу против замишљених непријатеља”, навео је ДС.

Удружење новинара Србије (УНС) изразило је забринутост због саопштења СНС-а, уз оцену да „таква оптужба, без навођења било ког примера наводне ’прљаве кампање’, представља класичан вид притиска на РТС и слободу медија у Србији, као и застрашивања новинара”. УНС је јавно упитао колико ће најмоћнија политичка странка у Србији током мандата бити толерантна према критикама, ако овако реагује на врхунцу популарности.

Такође, и Независно удружење новинара Србије (НУНС) оштро је осудило саопштење СНС-а, наводећи да такав наступ владајуће странке враћа Србију у време када су медији били „или апсолутно послушни, или су се држали своје уређивачке политике ризикујући опстанак, па и животе новинара и уредника”.

То удружење је подсетило владајућу странку да је посао новинара да у име јавности постављају питања, а посао политичара и других јавних личности јесте да на та питања одговарају.

„Не постоје погрешна питања, постоје само погрешни одговори, а јутрошње саопштење СНС-а један је од најлошијих ’одговора’ који је из врха власти стигао у протеклих неколико година”, оценио је НУНС и подсетио владајућу странку да ни држава ни други центри моћи немају право да се мешају у уређивачку политику медија.

НУНС је истакао да не види други разлог за овакав приступ осим намере да се свим новинарима и уредницима стави до знања да воде рачуна о томе шта пишу, говоре и питају.

„То отвара пут за ново јачање ионако претерано присутне аутоцензуре”, оценио је НУНС.

Напредњаци јуче нису прецизније објаснили своје наводе, сем што су навели „да је очигледно да ДС у сарадњи с појединим људима који раде на РТС-у користе јавни сервис за прљави напад на Александра Вучића и СНС”.

Из Српске напредне странке истичу да им је циљ да информишу грађане Србије, којима је стало до објективности медија и који верују Александру Вучићу, о томе на који се начин злоупотребљава „јавни сервис”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси