Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хрватско законодавство има нову формулу за дисциплиновање новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2014.

Аутор: Ј. Керблер Извор: Вечерње новости

Хрватско законодавство има нову формулу за дисциплиновање новинара

Новинарка Славица Лукић већ је првостепено осуђена, а четрдесет и два хрватска новинара тек чека суђење због, како то закон каже, „срамоћења“. Вербални деликт је тако, на споредна врата, поново ушао у Хрватску и утерао страх међу ионако исфрустриране новинаре, који више нису безбедни ни када напишу истину.

„Срамоћење“ је нова формула како дисциплиновати новинаре, пре свега од стране моћних интересних група. Лукићева је тужена и осуђена јер је писала да је приватна поликлиника „Медикол“ добила паре од Хрватског завода за здравствено осигурање, што је неспорна чињеница, али... Лукићевој није ишла наруку ни тврдња да је „Медикол“, упркос огромном новцу који је добио од државе, несигурна фирма, јер је и то оцењено као „срамоћење“. Дакле, новинар је у свему био у праву, осим што није могао да задовољи Казнени закон који има нову категорију - „срамоћење“.

Али, срамоту због таквог закона држава, која га је и донела, не показује. Додуше, влада Зорана Милановића, након притисака новинарске организације, сада разматра измене закона, али пре због чињенице да би са таквим законодавством Хрватска могла да дође на европски стуб срама, него због домаћих потреба. Хрватско новинарско друштво тврди да је то казнено дело претња слободи говора, и да у проблемима може да се нађе сваки грађанин, а не само новинар.

Новинари кажу да они који су их у прошлости прогонили због вербалног деликита чине то и сада. Али, овај пут боље организовани, са искључивом намером да се утера страх и не пише истина, јер претње високих казни данас су по новинаре погубније од било чега другог. Да хрватским новинарима није лако ни због обрачуна самих политичара, најбоље показује пример приватне судске тужбе загребачког градоначелника Милана Бандића против Зорана Милановића, због премијерових иступа у којима је Бандића оптужио за корупцију. На судску клупу ће и неколико новинара, међу којима су главни уредник „Новог листа“ Бранко Мијић и бивши уредник Хрватске телевизије Зоран Шпрајц, само због тога што су пренели оно што је премијер говорио.

Опасан коментар а

Новчаним казнама кажњени су и телевизијски новинари Стипе Алфир и Дамир Смртић, јер су на јавној телевизији недавни референдум о браку коментарисали „заосталим“, уз речи да је Хрватска два сата од Енглеске, али хиљаду светлећих година од ње.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси