Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији из региона желе да сарађују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2014.

Извор: Бета, РТВ

Медији из региона желе да сарађују

Учесници међународне експертске медијске конференције "Регионални медији у југоисточној Европи" заузели су се данас за успостављање боље и разноврсније међусобне сарадње и оценили да од тога сви могу имати користи.

Генерални директор Радио-телевизије Војводине (РТВ) Срђан Михајловић рекао је да та медијска кућа до сада није на прави начин одговорила на изазов размене садржаја између регионалних медија.

"Желимо да поделимо наше вести са медијима у Војводини и у окружењу", навео је Михајловић и додао да је специфичност РТВ-а заправо њен главни развојни потенцијал.

Координаторка ТВР из Темишвара Дитлинде Динес (Dietlinde Dinesz) казала је да је та телевизија "веома отворена за копродукције".

"Ако треба, радићу свакога дана три сата више, само да би се оствариле копродукције. Јако је добро да сви знају шта се дешава у Војводини, у Сегедину, Темишвару, да гледаоци у региону знају које проблеме имамо", казала је Динес.

Саветница генералног директора Радио-телевизије Србије Весна Сладојевић оценила је да се информације из региона тешко пробијају у централне информативне емисије.

"То је углавном извештавање о ексцесним догађајима, а суштински не знамо ништа о животу људи у суседним земљама", оценила је Весна Сладојевић.

Према њеним речима, заједнички пројекти више медијских кућа представљали би корак даље од садашње размене медијских садржаја.

"Копродукције јесу скупе, али доносе више користи него што коштају", оценила је Весна Сладојевић.

Интересовање за регионалну медијску сарадњу исказали су и представници медија из Мађарске, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Међународну експертску медијску конференцију "Регионални медији у југоисточној Европи" организују Институт европских региона из Салцбурга и Независно друштво новинара Војводине из Новог Сада, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и информисање.

На конференцији учествују експерти и представници медија из Брисела, Аустрије, Немачке, Мађарске, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

Јавни сервиси на буџету до доношења закона

Државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић изјавила је данас да РТВ претплата никада није заживела из различитих разлога и додала да је држава због тога ове године издвојила 7,5 милијарди динара за функционисање Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине, до доношења закона о јавним сервисима.

Гордана Предић је на међународној медијској конференцији у Скупштини Војводине казала да претплата није заживела јер су изостале одговарајуће санкције за неплаћање, као и због економске кризе и ниског стандарда живота грађана.

Она је указала да је положај јавних сервиса у Србији тежак, а нарочито када је реч о Радио-телевизији Војводине, чија је телевизијска зграда потпуно уништена у НАТО бомбардовању 1999. године и до данас није обновљена. 

Председник Института европских региона (ИРЕ) из Салцбурга Франц Шаусбергер рекао је да регионални медији у Европи треба да се повезују и да размењују искуства, како би учили једни од других, и када су у питању добра и када су у питању лоша искуства. 

Војвођански секретар за информисање Славиша Грујић рекао је да је потребно успоставити сарадњу између регионалних медија у области архивирања медијских садржаја. 

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Динко Грухоњић рекао је да Радио-телевизија Војводине, као један од највећих регионалних медијских сервиса у Европи, има потенцијал да постане центар сарадње регионалних јавних сервиса. 

Међународну експертску медијску конференцију "Регионални медији у југоисточној Европи" организују ИРЕ и НДНВ под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и информисање. 

На конференцији учествују експерти и представници медија из Брисела, Аустрије, Немачке, Мађарске, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси