Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Самоубиство морала или слобода говора?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Самоубиство морала или слобода говора?

Социолог Ратко Божовић оценио је данас да је промоција Кристијана Голубовића на телевизијама са националном фреквенцијом само последица посрнулог морала у друштву и наставак праксе из деведесетих година, а у којој је обезвређен људски живот и унижено достојанство људи.

 

"Читава прича о естради водила је томе и то није ништа што се није могло очекивати. .. Овде је извршено самоубиство морала одавно и то је само део те приче. У Србији све може", рекао је Божовић за Танјуг и додао да када се уруши скала вредности у друштву, јавља се "овакав кошмар на свим нивоима".

"То су елементи тог стравичног цунамија који нас је захватио и то на потпуно најгори начин. Популизам је прешао у естраду, естрада је ово што видимо, а култура је на маргини - непостојећа и безвредна, запостављена и остављена пропадању", рекао је Божовић.

Како каже, овде је "тамна страна живота добила предоминацију над оним што је прихватљиво и вредно пажње".

"Ми смо они што су закаснили да иду цивилном стазом и ми смо они који су обневидели у јавном пољу", поручио је Божовић.

Директор Јукома Милан Антонијевић с друге стране поручује да се никоме не може бранити слобода изражавања те да се у овом случају може само поставити питање уређивачке политике, односно питање шта су поједини медији наступом Голубовића желели да поруче.

За Антонијевића је, међутим, већи проблем промовисање насиља у медијима, на које РРА, како наводи, често не реагује, док је у конкретном случају, додаје, Голубовић у телевизијској емисији промовисао своју уметност, а не насиље и кривична дела.

"То није образовни програм, таква телевизија свесно зна какву поруку жели да пошаље својим гледаоцима и са тиме веома тешко можете полемисати... Мислим да има много драстичнијих примера и када се промовише насиље и када на крају неке емисије млади могу да пожеле да врше нека кривична дела", рекао је Антонијевић.

Он сматра да треба подстицати РРА да реагује у другим случајевима када се директно позива на насиље и када се, додаје, "директно поједине емисије користе за прогањање других људи".

"Овде је ипак само лоша порука која се шаље, али не таква да некога може натерати да врши кривична дела или да млади могу да добију погрешне узоре", истакао је Антонијевић.

РРА ће, како је најављено, сутра на седници расправљати о медијском промовисању личности са богатим криминалним досијеима, као што је Александар Кристијан Голубовић и заузети свој став о томе.

Заменик председника РРА Горан Караџић рекао је раније данас Танјугу да ће та агенција на сутрашњиој седници, која је заказана за 11 сати, расправити то питање не само по представци једног новинског удружења већ и по службеној дужности.

"Одлука ће бити донета у складу са законом", рекао је Караџић.

Независно удружење новинара Србије поднело је представку против телевизије Пинк због емитовања емисије "Ами Дžи šоу" у којој је гостовао Голубовић који је са 44 године готово половину живота провео у затворима широм Европе.

НУНС сматра да је ТВ Пинк прекрšила члан Закона о радиодифузији у којем се наводи да се Агенција стара да програми који могу да наšкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника не буду доступни путем радија или телевизије, изузев када је временом емитовања или техничким поступком обезбеђено да малолетници, по правилу, нису у прилици да их виде или слушају.

Голубовић (44) осуђен је у јануару пред Вишим судом у Београду на 14 година затвора јер је у јануару 2010. године учествовао у купопродаји 150 грама хероина.

Та пресуда још није правоснажна, односно коначну одлуку о томе ће донети Апелациони суд.

Осим гостовања на телевизији Пинк, Голубовић је у последњх неколико недеља гостовао и на телевизијама Хепи и Б92.

Дао је више интервјуа за домаће медије, између осталих и за дневни лист Курир, у којем је анализирао и политичке догадаје и кретања у Србији.

Од младих дана познат је у криминалним круговима. Хапшен је више пута, поред осталог и у акцији "Сабља", а суђено му је и као вођи криминалне групе која је изнудила 15.000 евра од Петра Зечевића, власника агенције из Сремске Митровице.

Познат је и по бекству из грчког затвора Маландрино, у којем је служио казну од 14 и по година због оружане пљачке.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

25.04.

2014.

slobodan [нерегистровани] у 19:57

isti

Sta ima da komentarise Bozovic; I on je vise dojadio i Bogu i ljudima zar nema ni jedan sociolog osim njega e izgleda da ga Kristijan kopira na svoj nacin.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси