Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  АНЕМ: Нови закон, па конкурс за фреквенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2014.

Извор: РТС

АНЕМ: Нови закон, па конкурс за фреквенције

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) апеловала је на Републичку радиодифузну агенцију да не расписује нови јавни конкурс за доделу фреквенција са националним покривањем док се не донесе нови Закон о електронским медијима.

Како се наводи у саопштењу АНЕМ-а, које преноси Танјуг, наредни конкурс требало би да буде за дигитално, а не за аналогно емитовање.

"Ако би РРА наставила да инсистира на ригидном тумачењу Закона о радиодифузији и ипак расписала нови јавни конкурс, такав потез би представљао додатно трошење ресурса и времена, јер би исход био исти, а са друге стране би одвратио пажњу од много значајнијих питања за медијски сектор, попут усвајања новог законодавног оквира, приватизације преосталих медија у јавној својини, транзиције ка дигиталном емитовању, реформи јавних сервиса", истакао је АНЕМ.

То удружење позвало је РРА да озбиљно сагледа потребе медијског тржишта и у том смислу направи свеобухватну анализу која би показала колики је број емитера реалан за овакво медијско тржиште, а да затим, на трагу тих налаза, крене са израдом нацрта нове Стратегије развоја електронских медија, као и да у том процесу консултује и емитере на националном, регионалном и локалном нивоу.

АНЕМ је понудио своју сарадњу и партнерство "посебно зато што је, крајем претходне године, Агенцији већ упутио документ који би могао да представља полазну основу за израду нове Стратегије развоја радиодифузије (електронских медија)".

Асоцијација независних електронских медија поздравила је јучерашњу одлуку Савета РРА којом је формално окончан Јавни конкурс за доделу дозволе за емитовање телевизијског програма са националним покривањем и подсетио да је у неколико наврата АНЕМ говорио о формалним и материјалним недостацима конкурса и критиковао расписивање конкурса за доделу дозвола за аналогно земаљско емитовање.

"Упорно инсистирање на расписивању конкурса позивањем на члан 49. Закона о радиодифузији довело је до тога да се најпре угрози и успори процес дигитализације, док је друго расписивање конкурса, после проналажења компромиса у погледу коришћења фреквенција за дигитализацију, довело у сумњу подобност преосталих фреквенција да будућем емитеру омогуће национално покривање", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, исти кандидати су се пријавили на оба конкурса и оба пута је утврђено да нису испунили услове које предвиђа Закон о радиодифузији, односно ниједан од кандидата није добио потребну већину гласова чланова Савета РРА.

Јучерашњом одлуком, закључио је АНЕМ, одбрањен је и интегритет институције независног регулатора.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

25.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 16:26

Sloboda medijskog preduzetnistva?

Ako je Ustavom RS odredjeno: svako je slobodan da bez odobrenja, na način predviđen zakonom, osniva novine i druga sredstva javnog obaveštavanja (clasan 50 stav 1); medijsko preduzetništvo je slobodno, i to preduzetništvo se može ograničiti zakonom, (samo) radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine i prirodnih bogatstava i radi bezbednosti Republike Srbije (clan 83), - kako je onda moguce da pravne sluzbe u nadleznim organima drzavne uprave i imaocima javnih ovlascenja nisu postavile sledeca pitanja:

- zasto Nacrt zakona o elektronskim medijima sadrzi Glavu V. OVLAŠĆENjE ZA PRUŽANjE MEDIJSKE USLUGE?

- zasto se za pruzanje linearne medijske usluge putem globalne informacione mreže (webcasting, live streaming) ne zahteva dozvola, a za pruzanje te iste usluga putem terestricke analogne ili digitalne radio-difuzne mreze - zahteva?

- zasto se za pruzanje nelinearne medijske usluge putem globalne (informacione) mreze "Internet" ne zahteva dozvola, vec odobrenje?

- kakva je razlika izmedju dozvole i odobrenja?

- zasto se visina naknade za pravo na pružanje medijske usluge utvrđuje na osnovu brojnih kriterijumima, osim najvaznijeg kriterijuma - da li se ta uslugu pruža bez ili sa prethodno pribavljenim odobrenjem ili dozvolom?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси