Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Агенција: Недопустиво објављивање кривичних пријава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2014.

Извор: Танјуг

Агенција: Недопустиво објављивање кривичних пријава

Агенција за борбу против корупције саопштила је данас да је недопустиво објављивање делова садржаја кривичних пријава против министарке здравља Славице Ђукић Дејановић и потпредседника Владе Војводине Горана Јешића, оцењујући да се тиме угрожава претпоставка невиности и вођење поступка.

 

''Агенција сматра недопустивим објављивање делова садржаја кривичних пријава које су 17. априла ове године поднете Републичком јавном тужилаштву против министарке Славице Ђукић Дејановић и потпредседника Владе Војводине Горана Јешића'', наведено је на сајту Агенције, а поводом објављивања садржаја кривичних пријава у појединим медијима.

Како је истакнуто, на тај начин угрожава се претпоставка невиности и евентуално вођење предистражног, односно кривичног поступка.

Из Агенције се енергично противе, како кажу, већ устаљеној пракси појединих медија да суде и пресуђују, чак и пре започињања било каквог поступка, и апелује да се вођење поступака врати у за то надлежне институције.
 
У конкретним случајевима, Агенција је, у циљу обавештавања јавности, а уз сагласност Републичког јавног тужилаштва, објавила само оне информације које не могу угрозити и отежати евентуално вођење предистражног, односно кривичног поступка - име и презиме функционера против којег је поднета кривична пријава, функција коју обавља или је обављао, кривично дело због којег је кривична пријава поднета и датум подношења.

Агенција за борбу против корупције саопштила је прошлог четвртка да је ове године поднела кривичну пријаву против 10 функционера, међу којима су министарка здравља у техничкој влади и потпредседник Владе АП Војводине, због сумње да Агенцији нису пријавили имовину или су јој доставили лажне податке.
 
Како је наведено, 10 кривичних пријава резултат су контроле извештаја о имовини и приходима функционера.

Одељењу за борбу против корупције Републичког јавног тужилаштва поднете су кривичне пријаве против Ђукић Дејановић и Јешића, али и против некадашњег директора Инспектората за рад Драгољуба Пеураче, државног секретара у Министарству омладине и спорта Предрага Перуничића, судије Привредног суда у Београду Ружице Бањалучкић.

Пријаве су поднете и против генералног директора Јавног предузећа за склоништа Владана Скадрића, бившег директора РЖО Александра Вуксановића, некадашњег заменика председника Градске општине Земун Саше Љубинковића, заменика председника Градске општине Младеновац Милоша Стојановића и ранијег члана Комисије за хартије од вредности Ђорђа Јовановића.

Републичком јавном тужилаштву и другим надлежним државним органима поднето је и 15 извештаја, због сумње да су функционери, чији су извештаји о имовини и приходима били предмет контроле, извршили друго кривично дело за које се гони по службеној дужности прописано Кривичним закоником.

Агенција није желела да објави имена тих функционера, јер би се тиме могло угрозити и отежати вођење предистражног, односно кривичног поступка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси