Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Напустио нас је наш Мирко Ђорђевић (1938-2014)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2014.

Извор: НДНВ

НДНВ: Напустио нас је наш Мирко Ђорђевић (1938-2014)

Независно друштво новинара Војводине обавештава јавност да је данас преминуо наш драги пријатељ и сарадник, есејиста, социолог религије и преводилац Мирко Ђорђевић.

 

Мирко је рођен у селу Броду на Власини 1938. године.

Био је члан Форума писаца, ПЕН клуба, Независног друштва новинара Војводине и добитник награда – “Константин Обрадовић” 2007. за унапређење и ширење културе људских права; “Душан Богавац” 2008. за етику и храброст; “Вукове повеље” 2008. за врхунска остварења у истраживању националне културе и педагошке баштине и Награде за толеранцију међу народима Војводине 2009. године.

Објавио је велики број ауторских књига (“Осмех богиње Клио” 1986; “Знаци времена” 1998; “Слобода и спас – хришћански персонализам” 1999; “Ла воиx д`уне аутре Сербиа”, Париз 1999; “Легенда о трулом Западу” 2001; “Сјај и беда утопије” 2006; “Кишобран патријарха Павла” 2010; “Балканска лађа у олуји” 2010; “Ослобођење и спасење” 2012; "Пендрек и прашина" 2013.). Сарађивао са бројним међународним стручним часописима, приредио многобројне књиге, преводио је са руског и француског језика.

Редовни сарадник часописа "Република" и портала "Аутономија" и "Пешчаник".

Живео је и радио у Шимановцима у Срему.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси