Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нисам сигуран да је закон о медијима у складу са ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2009.

Извор: Прес

Нисам сигуран да је закон о медијима у складу са ЕУ

БЕОГРАД - Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен није сасвим сигуран да су предлози измена и допуна закона о информисању у складу са европским стандардима и конвенцијама Савета Европе!



 


- Сваки закон који се доноси у Србији мора да буде потпуно усаглашен са директивама ЕУ и конвенцијама Савета Европе. Ако желимо европске интеграције, морамо да поштујемо њихов став. И сигуран сам да ће СЕ у свом годишњем извештају дати коментар и о измена закона о информисању. Из тога ћемо видети да ли је он усаглашен или не са европским правилима.

- Зар Министарство културе није требало претходно да усагласи закон са правилима које важе у ЕУ?

- То је питање за предлагача закона. Сигурно је да ће се у годишњем извештају видети мишљење о закону, као и сва питања која су ових дана отворена у медијима. Министарство правде се консултује са Саветом Европе и ЕУ, али то није пракса свих министарстава.

- Требају ли за медије да важе посебни услови у односу на друге привредне субјекте? Рецимо, да се затварају ако им је рачун 90 дана у блокади?

- Нисам ја то предложио. Зовите Министарство културе, питајте шта су тиме хтели да кажу.

- Треба ли Трговински суд да бави новинарима, зар увреде и клевете не треба да буду регулисане кривичним закоником?

- Да сам предлагач закона, све бих вам лепо објаснио. Овако, појма немам шта је писац хтео да каже.

- Претпоставимо да вас фоторепортер Пресса услика како прелазите улицу на црвено. Ту фотографију нећемо моћи да објавимо јер ви нисте правоснажно осуђени за прелазак на црвено?

- Сматрам да за јавне личности мора да постоји мањи степен толеранције приликом извештавања него за обичног грађанина, јер преузимање јавне функције носи одређено смањење приватности живота. И политичари на то морају да буду спремни.

- Па, закон је и писан за јавне личности?

- Не знам. Зовите колеге из Министарства културе. Али, знам да је стандард Конвенције Савета Европе да за јавне личности, политичаре постоји мањи степен толеранције.

- Ви сте рекли да овај закон одговорност више пребацује на новинаре него на јавне личности и да ће новинари морати да процењују шта је претпоставка невиности. Значи ли то да ће новинар, да би се заштитио од казни, морати да цензурише председника, премијера, министре...?

- Нека то коментарише Министарство културе, кад су га смислили, нека га коментаришу! Али, и политичари морају да воде рачуна да не крше претпоставку невиности.- Изјавили сте да је сигурно да закон о информисању неће моћи ригидно да се примењује. Шта то значи?

- То значи да ће судови утврдити праксу како ће се закон примењивати. Судовима је дат распон казни. Како закон ствари ставља у руке судства, тек применом можемо видети да ли ће закон остварити сврху због које је предложен, односно који су недостаци и да ли ће постојати потреба да се закон даље прилагођава.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси