Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приведена тројица штрајкача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2009.

Извор: Блиц

Приведена тројица штрајкача

Нови Сад - Привођење тројице радника „Дневник холдинга“ због протестне шетње и блокирања саобраћаја на Булевару ослобођења обележило је други дан штрајка запослених у овој медијској кући.

 


Штрајкачи Никола Богићевић, Зоран Крстић и Чаба Туза пуштени су јуче поподне након вишесатног саслушања и против њих ће бити поднете кривичне пријаве због ометања саобраћаја, а полиција је привођење образложила тиме да штрајкачи нису пријавили „скуп у покрету“, већ обично протестно окупљање.

Око стотину запослених окупило се јуче у девет сати испред зграде „Дневника“ на Булевару ослобођења. Понављајући захтеве да им се уплате зараде за последњих шест месеци, путни трошкови и здравствено и пензионо осигурање, те да им повеже радни стаж у последње четири године и оконча се приватизација, штрајкачи су се упутили према раскрсници код Футошке пијаце, где су заузели све четири коловозне траке.

На путу ка згради „Дневника“, полиција их је пресрела са неколико марица, патролних возила и мотоцикала и привела тројицу радника које су идентификовали као организаторе скупа. Штрајкачи су бурно негодовали због акције полиције, али инцидената није било. Радницима се потом испред зграде „Дневника“ придружио и њихов директор Мирко Нинић, наводећи да решење није у блокади улица.

- Знамо да новца има, али он није овде, него у Извршном већу Војводине. Преговорима, али и протестом као легалним обликом синдикалног притиска, требало издејствовати да покрајина као оснивач испуни захтеве запослених у „Дневник холдингу“ - рекао је Нинић.

Штрајкачи су, наводећи да ће радикализовати протесте, најавили и да ће наставити протестне шетње и да ће данас доћи пред Бановину. Покрајинска влада јуче је саопштила да је учинила све да се што пре оконча процес приватизације „Дневник холдинга“.

У власничкој структури „Дневник холдинга“ покрајина има 53, а република 46 одсто капитала акционарског друштва. Покрајинска секретарка за информисање Ана Томанова-Маканова рекла је новинарима да су у току преговори о конверзији, којом би део дуга био претворен у акције чији би власник постала република. Да би то било обављено, потребно је да се потпишу уговори са Заводом за здравствено осигурање и Фондом за пензијско и инвалидско осигурање, а своје потписе су већ ставили надлежни у Министарству финансија, 14 војвођанских општина и Националној служби за запошљавање.

Ж. Богосављевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси