Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА тражи уговоре о преносу програма ХРТ 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2009.

Извор: Политика

РРА тражи уговоре о преносу програма ХРТ 2


Иако у званичном допису који смо добили од Републичке радиодифузне агенције стоји да су кабловски дистрибутери одговорни за програм који дистрибуирају у својој мрежи, представници кабловских оператера СББ и ИКОМ кажу да они не могу да одлучују о садржају програма канала који емитују.


Тања Татомировић, задужена за односе са јавношћу у СББ-у, каже да ниједан оператер не може самостално да одлучује о томе шта је примерен, а шта непримерен садржај.

– Нисмо у обавези да имамо уредништво нити стручњака који је компетентан да одлучује о садржајима које дистрибуирамо. Својевољно не можемо да утичемо на садржај програма. О томе брине Републичка радиодифузна агенција која нам налаже да опоменемо домаће емитере уколико пуштају неадекватне садржаје, а уколико се канали оглуше о опомену РРА, дужни смо да искључујемо тај канал када су на програму спорни садржајни – објашњава Тања Татомировић, задужена за односе са јавношћу у СББ-у, највећем домаћем оператеру кабловске телевизије.

Према њеним речима, РРА може да даје налог кабловским дистрибутерима да прекидају емитовање програма страних канала. Они не могу да утичу на емисије страних канала, али могу да забране дистрибуцију одређених садржаја. То је до сада учињено са босанскохерцеговачким каналом ОБН на чијем се програму редовно могу видети емисије са „сумњивим” гостима, такозваним астролозима, пророцима и гатарама.У ИКОМ-у нам је такође потврђено да законски кабловски дистрибутери нису одговорни за садржај који емитују, јер они само реемитују одређене канале.

– РРА је регулаторно тело у погледу програмског садржаја и они су компетентни да кажу који програм можемо да емитујемо. Ми не можемо да вршимо мониторинг 70 канала које преносимо и нисмо ни компетентни да одлучимо шта је у складу са Законом о информисању, а шта не – објашњавају у ИКОМ-у и додају да су јуче добили захтев од Републичке радиодифузне агенције да доставе копију уговора о преносу програма ХРТ 2.

Такође, објашњено нам је да надлежни у РРА углавном накнадно утврђују примереност одређених садржаја и налажу дистрибутерима када да прекидају преносе одређених канала. Кабловски дистрибутери нису у обавези да Републичкој радиодифузној агенцији достављају програмску шему канала које преносе, па надлежни не могу унапред спречити емитовање неког спорног програма.

Ј. Попадић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси