Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корак ка кажњавању одговорних
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2014.

Извор: ФоНет

Обележено 15 година од убиства Ћурувије

Корак ка кажњавању одговорних

Представници новинарских удружења данас су положили венце и упалили свеће на месту где је пре 15 година, на Ускрс, убијен новинар Славко Ћурувија и у присуству чланова његове породице, поштовалаца и колега, изразили уверење да је први пут начињен значајан корак ка откривању и кажњавању починилаца тог злочина.

 

Држава је учинила важан корак - покренут је механизам и сада нема назад. Или ћемо врло брзо сазнати имена налогодаваца и убица или ћемо се још једном уверити да је Србија друштво у коме су злочинци јачи од жртава, рекао је председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић.

Према његовим речима, обележавање убиства Ћурувије представља сваки пут сусрет са "аветима прошлости и временом кад је над сваким ко је другачије мислио, писао, лебдела сенка смрти". 

Чини ми се да данас први пут, после 15 година, долазимо овде са надом да није далеко тренутак када ћемо коначно сазнати ко је убио и наредио да се убије Ћурувија, рекао је Обрадовић. 

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић рекла је да смо данас корак ближе доказу да је дубоко унутар државног апарата постојало једно чудовишно злочиначко удружење које је убило Ћурувију и које је убијало и друге политичке противнике.

Ако се докаже, каже Смајловић, да су то људи који су убили Ћурувију, чини ми се да смо тек на почетку и да ће то да изазове земљотрес, о чијим последицама и поукама ћемо морати тек да разговарамо. У сваком случају се надам да ће се то дестити још ове године, рекла је Смајловић. 

Председник Комисије која ради на расветљавању убистава новинара Веран Матић изјавио је да очекује да се оптужница подигне у року од шест месеци, који је предвиђен законом, или пре, наводећи да Тужилаштво ради интензивно и да су, осим притварања осумњичених, саслушани многи сведоци.

Смисао рада Комисије и истражних органа, рекао је Матић, је да се утврде извршиоци, а учиниће се максимални напори да се дође и до налогодаваца, јер то захтева правда. 

Матић је нагласио да је веома важно што је основана Фондација Славко Ћурувија, што се више него икад говори о овом случају и да више него икад људи учествује у доношењу нових информација. 

Говорећи о убиству новинара Милана Пантића, Матић је рекао да се веома интезивно ради и на расветљању случаја, наводећи да се спроведе саслушања, и верује да та истрага иде у добром смеру. 

Кад је реч о случају Даде Вујасиновић, ту је морало да се крене испочетка, јер је неколико вештачења урађено, али постоје контроверзе између налаза. 

Према његовим речима, нађена је кредибилна институција за супервештачење у коју ће сви веровати и документација се преводи како би се доставила том институту у Хагу.

На случају убиства колега из Радио-телевизије Србије у НАТО бомбардовању такође се ради и сада се чека, каже Матић, стабилизација неких кадровских решења у Војно безбедносној агенцији, где је дошло недавно до промена, после чега ће се поново тражити докуменатација. 

Послаћемо ускоро захтев да се скине ознака чувања тајности за две особе које нису саслушане, иако су у ланцу одговорности, када је реч о војном стању и потреби евакуације РТС, биле веома важне за тај случај, рекао је Матић.

Бранка Прпа, која је била са Ћурувијом у тренутку кад је убијен, изјавила је новинарима да "не зна да ли смо на корак од подизања оптуженице" и додала да "баш такав оптимиста није, али је очигледно да Тужилаштво коначно ради свој посао", после 15 година. 

Да ли је довољно материјала сакупљено за подизање оптужнице то тек треба да се види,  рекла је Прпа. 

На питање шта очекује, с обзиром на околности и политичку ситуацију свих ових година, Прпић је рекла да не мисли да је политичка ситуација сјајна када је у питању контекст овог убиства, али да њу не интересује политичка ситуација, већ снага институција праве државе.

Мислим да сваког од нас то интересује. Очекујем да се институције правне државе развијају, каже Прпа. 

Обежавању годишњице убиства Ћурувије присустували су заштитник грађана Саша Јанковић, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић и председник Демократске странке Драган Ђилас.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси