Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Верујемо у оптужницу пре рока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2014.

Извор: Политика

Веран Матић: Верујемо у оптужницу пре рока

Прошле године, приликом обележавања убиства Славка Ћурувије, изречене су наде да ће наредне године бити неких помака у идентификацији убица и наручилаца, рекао је Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара, и додао:

„Ове године, можемо да кажемо да су истражне радње интензивиране до нивоа који се може дефинисати као привођење крају прикупљања доказа и исказа неопходних за подизање оптужнице. Законски рок је шест месеци и верујемо да он неће бити искоришћен већ да ће оптужнице бити подигнуте пре рока.

Раније, надлежни државни органи су, радећи на овом случају, прикупили низ података, сазнања и доказа, и увек им је недостајало мало да се овај случај реши. Комисија је објединила снаге и створила атмосферу у којој је проактивним приступом „то мало” надомештено и ми сада први пут имамо осумњичене за овај злочин који су у притвору. На овај начин је свим злочинцима послата порука да нема заштите од кривичног гоњења, а за најтеже злочине ни заборава који доноси проток времена.

За једним оптуженим је расписана међународна потерница, а полицијски органи и институције правосуђа настоје да идентификују земљу у којој се налазе да би предузеле све радње које би омогућиле привођење правди. У овом случају, комисија настоји да сензибилира институције и међународну јавност да то буде приоритетни задатак свих, јер некажњивост убица новинара је глобални проблем, а УН је пре две године покренуо глобалну иницијативу против некажњивости злочина над новинарима.

Случај убиства Славка Ћурувије третира се као симболичан, како би се описало време терора против медија и новинара деведесетих година прошлог века. У исто време, он је постао и симбол који описује нечињење или недовољно чињење да се случај-симбол реши. А данас настојимо да истраге Специјалног тужилаштва и рад комисије такође постану симбол како је после 15 година ипак могуће осумњичене починиоце и налогодавце привести процесу који дефинише правни поредак земље, како би кроз фер суђење било утврђено ко је убио Славка Ћурувију, по чијем налогу, са којим мотивом. Комисија за истраживање убистава новинара бавиће се и тиме ко је све и на који начин опструирао рад истражних органа свих ових година, ко није чинио оно што је морао да уради и због чега.

Она наставља да ради на овом случају, с тим што је главни део посла у рукама Тужилаштва за организовани криминал које приводи крају рад на саслушавању могућих починилаца и сведока, прикупљајући сав доказни материјал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси