Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СЦФ: Безбедност новинара и слобода говора угрожени и петнаест година након убиства Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2014.

Извор: Славко Ћурувија фондација

СЦФ: Безбедност новинара и слобода говора угрожени и петнаест година након убиства Славка Ћурувије

На дан обележавања петнаест година од убиства новинара Славка Ћурувије, власника “Дневног телеграфа” и "Европљанина" и борца за медијске слободе, Славко Ћурувија фондација подсећа да су слобода говора и безбедност новинара у Србији и даље угрожени.

Иако су у претходном периоду ухапшени осумњичени извршиоци убиства Славка Ћурувије, још нема одговора на питање ко су налогодавци убиства. Питање моралне одговорности оних који су учествовали у власти у време извршења убиства Славка Ћурувије такође није покренуто.

Убиства новинарке “Дуге” Даде Вујасиновић и дописника “Вечерњих Новости” Милана Пантића још увек су без судског епилога.

Вредности за које се борио Славко Ћурувија, као што су слобода говора и право уредника да сами уређују своје новине у складу са стандардима професије, али и по закону, још  нису достигнуте.

Славко Ћурувија фондација сматра да држава мора да предузме одлучне мере како би се осигурала слобода медија и створила клима да новинари свој посао обављају по највишим стандардима професије. 

Неопходно је ослобађање медија од стега власти, које директно или индиректно настављају да врше утицај на уређивачку политику медијских кућа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси