Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представљена књига Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2014.

Аутор: Бета Извор: Политика

Представљена књига Џулијана Асанжа

Приход од продаје књиге „Сајферпанкс” биће уплаћен у фонд за помоћ породицама убијених новинара Оснивач сајта „Викиликс” Џулијан Асанж упозорио је на промоцији своје књиге „Сајферпанкс: Слобода и будућност интернета”, јуче у Београду, да је интернет највећи потенцијални поробљивач човечанства.

„Никада раније нису све државе у исто време биле под таквим предоминантним утицајем. Међутим, књига говори и о томе како интернет може бити употребљен против тих глобалних тенденција”, рекао је Асанж у видеопоруци која је емитована на промоцији. Књига „Сајферпанкс: Слобода и будућност интернета” настала је кроз разговоре Асанжа са, по његовим речима, тројицом водећих виртуелних активиста, који се већ годинама боре против технолошког тоталитаризма.

Израз „сајферпанкс” означава активисте који се залажу за широку употребу шифроване електронске комуникације, што је, по њиховом мишљењу, један од начина заштите приватности. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да глобални систем надзора данас превазилази пуко пресретање комуникације и да представља тотални надзор који никако не може да има оправдање.

Главна и одговорна уредница дневног листа Политика Љиљана Смајловић оценила је да је најзанимљивији део књиге онај у ком Асанж објашњава да је на Западу дошло до брисања историје, што представља цензуру након објављивања. Главни уредник листа „Данас” Зоран Пановић оценио је да Асанжов рад не треба доводити у везу с „левичарењем”, нити од њега правити „борца за српску ствар”. „То је тек фатално за Србију, да га ставимо у ниво неког (Петера) Хандкеа, или што је БернарАнри Леви за Хрвате и Муслимане”, рекао је Пановић и казао да би то „контаминирало дискурс” о Асанжу.

Власник издавачке куће „Албион букс” Урош Балов најавио је да ће после дела „Сајферпанкс” објавити и српско издање књиге „Када је Гугл срео Викиликс”, која представља разговор Асанжа с директором и оснивачем интернет претраживача „Гугл” Ериком Шмитом. Балов је рекао да је с Асанжом договорено да се приход од продаје књиге „Сајферпанкс” уплати у фонд за помоћ породицама новинара које је убио Милошевићев режим, као и НАТО бомбардовање 1999. године. Бета 

Не бомбардују „нормалне земље”

После емитовања Асанжовог обраћања српској јавности путем видеа, у ком је истакао да је Србија погрешно представљана у медијима, а потом и нападнута, главни уредник Данаса је рекао да се нада да „Асанж неће ући у коло бораца за српску ствар“. Пановић је нагласио да, кад Срби говоре о томе зашто су бомбардовани, не би требало да заборављају ни „како смо дошли у позицију да будемо бомбардовани“. Постоје и те наше менталне болести, од којих смо оболели, приметио је Пановић и додао да Американци ипак „нису бомбардовали ниједну земљу која је нормална“. Р. Д.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси