Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Седма сила“ тражи повлачење Закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2009.

Извор: Борба

„Седма сила“ тражи повлачење Закона о информисању


Синдикат новинара Србије позвао је јуче владу да повуче из скупштинске процедуре измене Закона о јавном информисању, јер су оне „противне европским стандардима“ и враћају Србију у деведесете године.


Синдикат је критиковао предложено решење којим се јавно гласило гаси након блокаде рачуна од 90 дана, као и предвиђену забрану преноса власништва, наводећи да су те одредбе у супротности са Уставом Србије и да представљају „директан покушај дисциплиновања медија“, пренеле су агенције.

„Нисмо против одговорности за изговорену реч али поновно увођење драконских казни за новинаре и медије враћа нас у деведесете године, у деценију која је била једна од најцрњих у историји српског журнализма“, наведено је у саопштењу Синдиката новинара Србије.

Додаје се да суспендовање демократских тековина представља само прву степницу ка „дисциплиновању медија, које се, врло често, завршава увођењем диктатуре“. Синдикат новинара Србије позвао је посланике да се „издигну изнад страначких интереса“ и да не дозволе да „српско новинарство буде у служби моћника ове земље“.

И Асоцијација медија и новинарска удружења затражила су јуче од владе и парламентарних странака да још једном размотре њихове примедбе на предложене измене Закона о информисању.

Асоцијација медија, НУНС и УНС сагласни су да висина казни које би се изрицале јавним гласилима не могу бити везиване за приходе од продатог тиража и огласног простора. Висина казни не би смела да пређе законски максимум предвиђен Законом о привредним преступима и Законом о прекршајима, наводи се у саопштењу и додаје да би пренос и располагање правима на јавном гласилу морало да буде регулисано у складу са законским одредбама које се односе на начело солидарне одговорности сауговарача.

Скупштина Србије размотрила је предложене измене и допуне Закона о јавном информисању у начелу, а расправа о амандманима би требало да почне данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси