Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дада Вујасиновић – 20 година од смрти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2014.

Аутор: М. Дерикоњић Извор: Политика

Дада Вујасиновић – 20 година од смрти

Да ли ће истражни органи после тачно 20 година ставити тачку на случај новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, која је 9. априла 1994. године пронађена мртва у свом стану у Новом Београду? На годишњицу њене смрти, Веран Матић, председник Комисије за истрагу убиства новинара, за „Политику” каже да су у протекле две деценије стручњаци различитих профила направили низ грешака.

 

Поред тога полиција је загубила форензички материјал прикупљен на лицу места и приликом обдукције.

– Промењено је неколико тужилаца, адвоката… Само од 2008. године када је смрт Даде Вујасиновић са констатације да је реч о самоубиству, од тужилаштва дефинисано као убиство, догодио се низ правних радњи које су уносиле више контроверзи него што је учињено на разјашњавању овог случаја – каже Матић.

Комисија за истраживање убистава новинара, према речима њеног председника, одлучила је да провери све чињенице од увиђаја до обдукције и то тако што ће утврдити како је изгубљен доказни материјал.

– У ормару инспектора који је радио на овом случају, а који је у међувремену преминуо, пронађена је кеса са овим доказима. Одлучили смо да супервештачење поверимо неутралној кредибилној страној институцији. Због тога се овај пакет чува недирнут. Покушали смо да ангажујемо стручњаке са Института за безбедност из Визбадена, али смо после неколико месеци добили одговор да је њихова процена да нема довољно неопходних елемената на основу којих би могли да ураде кредибилно вештачење. Потом смо се обратили ФБИ који има најрепрезентативнију лабораторију и стручњаке. Молба је узета у разматрање али нам је најављено да ћемо морати да чекамо због преоптерећења – наводи Матић.

С обзиром на то да комисија још није добила одговор, чланови су одлучили да паралелно са овом, потраже помоћ и других релевантних институција.

– Национални форензички институт из Хага потврдио је да могу да ураде супервештачење и када је реч о балистичком и судскомедицинском делу. Ступили смо у контакт са тужитељком из Холандије која се у име Европске уније налази у Београду као стручна помоћ нашем правосуђу и направили договор око прелиминарних радњи. У сарадњи са тужилаштвом преведени су неопходни списи из судског досијеа и послати у Национални форензички институт. Како нам је најављено после Ускрса могли бисмо да очекујемо наредни састанак – наводи председник Комисије за истрагу убиства новинара.

Матић верује да је комисија коначно на путу да дође до кредибилних резултата супервештачења.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару 118 у Новом Београду. У записнику који је сачињен после обављене обдукције, наведено је да је умрла дан раније у 1.30 сати.

Приликом увиђаја на лицу места, истражни органи су поред новинаркиног тела пронашли и ловачку пушку њеног оца из које је, наводно, извршила самоубиство.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси