Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Холандски форензичари ускоро о смрти Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2014.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Холандски форензичари ускоро о смрти Даде Вујасиновић

Одговор Националног форензичког института у Хагу, у случају Даде Вујасиновић, очекује се почетком маја, када у Холандију треба да отпутује представник тужилаштва Србије, сазнаје Данас незванично. У међувремену, из овог института тражени су додатни подаци, пре него што процене да ли могу да обаве супервештачење, и дају своју анализу.

 

Као што је познато, Вујасиновићева, новинарка некадашњег магазина Дуга, 8. априла 1994. пронађена је мртва у породичном стану у Београду, и њена смрт је проглашена за самоубиство. Међутим, поновљеним вештачењима 2008. одбачена је ова верзија, да би тужилаштво 2009. покренуло преткривични поступак за убиство.

Владина Комисија за истину о убијеним новинарима, формирана 2013, уврстила је случај Даде Вујасиновић у свој мандат.

Председник Комисије Веран Матић најавио је да ће бити обављено супервештачење, прво у Институту у Висбадену, а потом је најавио и могућност да то буде обављено у Хагу.

Према Матићевим речима, пред Комисију ће бити након супервештачења позвано неколико сведока.

Медији годинама спекулишу о детаљима смрти Вујасиновићеве, делом захваљујући и борби њене породице да се преиспита верзија о самоубиству, у којој су сачували и део форензичких доказа. Наводи се да је нестао део њене документације у зеленој фасцикли, као и одломци из дневника Ратка Младића, из октобра 1994. да моћни људи из Републике Српске стоје иза ликвидације.

Објављени су и контрадикторни балистички налази, по којима су била два опаљења из пушке којом је усмрћена, што искључује самоубиство.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

10.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 09:36

Re:

Treba da Vas je sramota. Pa nek istrazuju i tamo. Necemo valjda mi odavde da istrazujemo smrti novinara po svetu. Daj da se fokusiramo na nas atar

Одговори
сре

09.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:03

tužno, ali...

Pola vesti su o lanjskom snegu. Da li znate koliko je od tada novinara stradalo u svetu? Ili nas to n zanima, nego samo naša mala sredinica?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси