Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватност много кошта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2009.

Извор: Вечерње новости

Приватност много кошта


Медијски закони у свету - Француска


СЛОБОДА изражавања једно је од основних људских права, на које су Французи нарочито осетљиви. Важећи закон о слободи штампе у овој земљи датира још од 29. јула 1881. године и написан је на крилима Француске револуције.


Према овом закону, инспирисаном Декларацијом о правима човека и грађанина из 1789. године, свако има право да говори, пише и штампа слободно, осим уколико овим не крши слободе и права других. Баш због тог "осим", неке француске јавне личности, практично, живе наплаћујући "повређен" приватни живот.

Овим законом, као "деликти штампе" одређују се клевета и увреда. Клеветом се сматра, на пример, ако се било ко без доказа оптужи да је лопов. Повреда приватности кажњава се и до годину затвора и 45.000 евра, изношење информација с тешким последицама по безбедност и до три године затвора, док је шпијунажа кажњива с пет година затвора и 75.000 евра.

"Деликти штампе" могу да буду и позивање на злочин или кршење закона, где суд утврђује степен одговорности - од власника, уредника, издавача до аутора и дистрибутера - затим увреда председника, напад на част грађана, штампање лажних вести и слично.

Забрањено је и објављивање већања пороте или пресуде пре него што буду изречене. Није дозвољено ни објављивање пуног имена малолетника, њихове фотографије или илустрације на којима могу да буду препознати.

Постоји и обавеза позивања на претпоставку невиности док се не докаже кривица, а не смеју се износити информације које врше притисак на сведоке, делови истрага који доводе у питање националну безбедност. Забрањено је и преносити снимке из судница током поступка, што се надокнађује цртежима.

Посебно је осетљива тема права на приватност и визуелну заштиту, од чега многи добро зарађују. Жута штампа и познате личности се утркују ко ће више да заради: личности на основу одштете због "украдених" фотографија или таблоиди од тиража.

Према истраживању, прошле године је у Француској највише одштете добила једна телевизијска водитељка због недозвољених откривања детаља из њеног приватног живота - укупно 143.000 евра из 16 судских процеса. И друго и треће место, такође, заузимају ТВ водитељи, док је четврта глумица Маријон Котијар са 74.000 евра, која је штампу тужила седам пута.

На петом месту ове листе је Шарлота Казираги, двадесетдвогодишња кћерка принцезе Каролине од Монака, која је у 12 судских процеса против штампе добила 71.500 евра одштете у прошлој години. Она је и далеко највише обештећена у принчевској породици: њена мајка је на име одштета добила 13.200, принц Алберт Други 11.000, а цела породица, укупно 126.900. Грималдијеви су, иначе, познати по бројним одштетама које су до сада добили од штампе. Тако су 2007. године, укупно, инкасирали 175.000 (Алберт 49.000, Шарлота 41.500, Стефани 34.500).

Према истим подацима, француски листови су прошле године исплатили укупно 1.884.149 евра на име одштете славним личностима, од чега само популарни "Воаси" 790.500.

Антрфиле : СВАДБА ПОД ОБЈЕКТИВОМ

ПОЧЕТКОМ ове године популарни "Пари мач" кажњен је са 4.000 евра, на основу тужбе Џесике Саркози, због недозвољеног објављивања фотографија с њеног венчања са Жаном, сином француског председника. Уз то, "Пари мач" је морао да плати и 2.000 евра трошкова адвокату Саркозијеве снахе. Страна која је поднела тужбу, иначе, тражила је 30.000 евра одштете и 6.000 за судске трошкове. Такође с 4.000 евра кажњен је пипл магазин "Воаси" због објављивања снимка са свечаног пријема после венчања.

Г. Чворовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси