Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "О С(а)вести" - позоришни есеј о Дади Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2014.

Аутор: Ана Ћешић Извор: Мондо

"О С(а)вести" - позоришни есеј о Дади Вујасиновић

Тачно двадесет година од смрти новинарке Даде Вујасиновић навршава се у уторак, 8. априла, а дан раније публика ће моћи да види премијеру представе посвећене овој новинарки у Битеф театру.

Ауторка представе Сања Крсмановић Тасић, пријатељица покојне Даде Вујасиновић, у изјави за МОНДО каже да је представа "О с(а)вести" заправо есеј у покрету који креира сама публика.

 "Ради се о 14 "фуснота" из живота Даде, а којим ће редоследом бити приказане зависи од гласова публике, тако да ни једно извођење представе није исто, јер публика увек другачије гласа", каже Сања и додаје да се та идеја може пренети и изван позоришта.

"То је порука да можемо да утичемо на живот и догађаје око нас, али да морамо да се активирамо. Тиме преносим Дадину основну мисао водиљу ", каже Сања, мултимедијална уметница и дугогодишњи члан Дах театра, глумица, кореограф и плесни педагог, пријатељица из детињства покојне новинарке.

Неке фусноте садрже само покрет, неке само музику са видео пројекцијом Дадиних текстова, ту су и видео снимци Дадиног учешћа у неким ТВ емисијама, фотографије из породичног албума, фрагменти писама које је Дада писала својој пријатељици Александри Вујанић и сестри Сандри.

Ауторка представе посебно издваја ону која носи наслов ДАНАС, а у којој је интервјуисала студенте журналистике Факултета политичких наука у Београду. На њу ставља акценат јер мисли тих младих људи представљају нашу будућност. Студенти су одговарали на питања зашто желе да се баве новинарством, да ли мисле да ће једног дана моћи да утичу на догађаје својим текстовима и радом, и наравно, да ли знају ко је била Дада Вујасиновић. Како каже, на жалост, било је и оних који нису никада чули за Даду.

Све ове фусноте, као делови слагалице, треба на крају да се сложе у потпуну слику о животу Даде Вујасиновић и о њеној смрти, али у контексту друштвених догађаја који су утицали на њен животни пут, а које осећамо и данас. То и јесте поента есеја, каже ауторка и додаје да ће на крају представе бити изведен "Реквијем за Даду".

"Порука ове музичке тачке је побуна, а не сета – јер тако би и Дада Вујасиновић желела. Порука је остани овде и бори се. Морамо расветлити убиство једне младе храбре жене и доказати да као друштво имамо снаге да се изборимо са духовима прошлости ", каже Сања Крсмановић Тасић и додаје да тек тако можемо доказати да имамо довољно савести и свести да се развијемо у државу правде и сигурности у којој ће наша деца желети да остану.

Премијера представе "О с(а)вести" биће одржана у Битеф  театру, 7. априла у 20 часова.

Ко је Дада

Новинарка листа "Дуга" Радислава Дада Вујасиновић (1964-1994) извештавала је са ратишта и критички, отворено, јасно и истинито писала о политичкој сцени Србије, а због истраживачких текстова о спрези криминала и политике добијала је претње, уцене и судске тужбе. Пронађена је мртва у породичном стану 8. априла 1994. године, а по званичној верзији Милошевићевог режима починила је самоубиство, што је доведено у аргументовану сумњу. Њена смрт до данас није разјашњена.

Подршка породице

Представу "О с(а)вести" већ су виделе мајка и сестра покојне новинарке, а Сања Крсмановић Тасић и поред велике треме коју је имала због извођења пред породицом, каже да јој је њихова подршка у овом пројекту дала посебну снагу.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.04.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 20:34

savet prijateljici

Bilo bi vaspitano da ostavite jadnu ženu da počiva u miru, a ne da sebe reklamirate preko nje. Neukusno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси