Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт спасла Новости да би их продала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Власт спасла Новости да би их продала

Најављена одлука да ће Штампарија Борба, Новости и Борба након формирања нове Владе бити обједињени у једну компанију донета је како би се компанија Новости спасила од тренутне ситуације у којој се налази, а која је водила ову компанију у стечај. У сваком случају, Новости неће бити изузете из процеса приватизације медија, чије је окончање према новим законима за сада предвиђено за 1. јануар 2015. године, речено је Данасу незванично у државном врху.

Међутим, велике су шансе да се рок за приватизацију медија продужи имајући у виду да још нису усвојени медијски закони.

Упркос Медијској стратегији и новим медијским законима који треба да се усвоје, а који предвиђају повлачење државе из власништва у медијима, обједињење ових фирми договорено је на заједничкој седници надзорних и извршних одбора Компаније Новости, Штампарије Борба и представника синдиката обе компаније.

Иницијативу за стварање јединственог предузећа Компанија Новости покренуо је први потпредседник Владе Александар Вучић на састанку са генералним директорима Компаније Новости, Штампарије Борба и председником Надзорног одбора Штампарије Борба одржаном 28. марта ове године.

Спајањем ова три предузећа држава би на основу садашње власничке структуре постала већински власник нове компаније. Компанија Борба је у власништву државе, као и 80 одсто капитала Штампарије Борба, док је око 62 одсто капитала Компаније Новости у приватном власништву.

„На последњем састанку са првим потпредседником Владе закључено је да је једини излаз из ове ситуације покушај да се у сарадњи са Министарством финансија дуг Компаније Новости према Штампарији Борба претвори у државне акције у Новостима. Тиме би држава постала већински власник Новости. Затим би се формирало јединствено предузеће Компанија Новости, која би настала спајањем Компаније Борба, Компаније Новости и Штампарије Борба, а чији би већински власник била држава. Тако би настало здраво предузеће које би могло да се понуди на тржишту и приватизује“, рекао је Момир Стојановић, председник Надзорног одбора Штампарије Борба.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа тврди за Данас да је овај потез државе „спас у последњем тренутку“, јер би у супротном Новости отишле у стечај.

„Држава је спасла компанију Новости. Нажалост, сада је спасла, да би је касније продала. Синдикат новинара Србије противи се приватизацији медија, јер сматрамо да је држава много бољи послодавац од приватника.

Најбоља варијанта су акционарска друштва, у којима би власништво делили локална самоуправа или држава и запослени“, објашњава Чабаркапа. Према њеним речима, ово је привремено решење како би се заштитило 850 запослених.

С друге стране, новинарска удружења понављају да држава мора да се повуче из медија. Председник НУНС Вукашин Обрадовић подсећа за Данас, уколико је тачна вест да држава преузимањем дуга Штампарији постаје већински власник Новости, на опредељење из Медијске стратегије која јасно дефинише излазак државе из медија, а не даље јачање у медијском власништву.

„Решење за Новости мора да се тражи на други начин. На овај начин се једна приватна компанија доводи у привилеговани положај у односу на друге које такође имају дугове према штампарији“, истиче Обрадовић.

Генерални секретар УНС Нино Брајовић сматра да држава није добар домаћин у медијима и да мора да изађе због нелојалне конкуренције на медијском тржишту.

Он ипак каже да би најављена власничка трансформације Новости могла да представља привремено финансијско спасавање тог листа, али и упозорава на опасност да држава не одустаје тако лако од управљања медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси