Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Југослав Ћосић написао књигу о животу у Аустралији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2014.

Аутор: С. Милојковић Извор: Блиц

Југослав Ћосић написао књигу о животу у Аустралији

Аустралијанци свуда стоје у реду, чак и кад су сами. Не трубе на семафору и не паркирају по тротоару, што ме је у почетку излуђивало, прича познати новинар.

Он је своје деветогодишње искуство емигранта описао у књизи “Време сна”. Аустралијанци се од Балканаца највише разликују у односу према друштвеним правилима понашања.

- Љубазни су сваког дана, а не само петком после подне. У Аустралији жене не штити само закон, штите их и мушкарци. Зими често ходају боси, а ми се плашимо и промаје. Међу пријатељима нема позајмљивања пара кад је тешко, за то тамо служе банке.

А банке, као што знамо, и нису баш неки пријатељи. Свако плаћа своје пиће, комшије се углавном не познају, а на Балкану је добар комшија закон: залива вам цвеће док сте на одмору, пали светла по стану због лопова прича Ћосић. Он је деведесетих био један од неколико десетина хиљада емиграната из зараћених балканских земаља које је Аустралија примила.

- Прво сам мислио да са Аустралијанцима нешто није уреду, да ће од толиких емиграната, што се каже, изгубити свој идентитет, да ће Кинези припојити Викторију Хонгконгу, да ће Грци изгласати своју републику... - прича Југослав.

Али не чудимо се само ми њима, већ и они нама. Недавно га је посетио пријатељ из Канбере и шокирао се када је у кафани у Скадарлији видео прасећу главу на колицима! - Чуде нам се и због надзиђивања зграда, количине пара коју трошимо на гардеробу, због броја пушача и телевизија, што таксисти зарађују више од лекара и професора. Чуде се јер баке и деке чувају унуке, а родитељи помажу децу и након тридесете...

Коментари (1)

Остави коментар
пон

28.08.

2017.

Misa [нерегистровани] у 12:53

Svaka Vam cast gospodine Cosicu

Izuzetno lepa knjiga. Dirljiva,
mastovita, prepuna iznenadjenja,
sa dozom humoristicke ironije i
ostroumnog sarkazma.

Takodje dopada mi se i tekst gospodina Milojkovica.
Precizno i konkretno napisano.

Pozdrav od Milosa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси