Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Бојовић црта мету на леђима Бранкице Станковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2014.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Матић: Бојовић црта мету на леђима Бранкице Станковић

Тужба Луке Бојовића против Бранкице Станковић представља директну поруку овој новинарки, и као још једно потенцијално цртање мете на њеним леђима, а мени као издавачу својеврсну „фатву“, каже за Данас Веран Матић, уредник Информативног програма Б92 и издавачке куће Самиздат.

Матић подсећа да се „последњих неколико месеци и дана десио низ убистава у Србији и Црној Гори који се доводе у везу са актером тужбе, његовим пријатељима и супарницима“, те да се тужба не може схватити другачије сем као својеврсна претња. Он је позвао новинаре да покажу солидарност, јер се могу наћи у сличним ситуацијама.

– Није спорно да Лука Бојовић, као и свако друго лице које сматра да су му права повређена, има могућност да поднесе тужбу за накнаду штете. Међутим, када се говори о основаности тужбе, треба имати у виду то да се у конкретном случају ради о новинарки која је у књизи објавила званичне податке, на основу којих је изнела своје мишљење о околностима у којима се нашла од момента када јој је, након извршене безбедносне процене, додељено 24-часовно полицијско обезбеђење, наводи Матић.

Бојовићеви адвокати потврдили су медијима да су због повреде части и угледа тужили Станковићеву са одштетним захтевом од 250.000 динара. Између осталог, у тужби се наводи и да је Станковићева у књизи „Инсајдер, моја прича“ објавила поверљиве полицијске податке.

– Посебно је апсурдна тврдња из тужбе да та документа имају ознаку службене тајне, и да их се није смело објављивати јавно. Сазнања званичних институција о томе да је организована ликвидација било кога, нарочито новинара, јавног лица, никако не смеју остати тајна, већ управо обрнуто – јавност о томе мора бити на време обавештена, сматра Матић и додаје да се у „тужби готово и не оспорава оно што пише у службеним белешкама“. Станковићева је у књизи објавила службену белешку Управе криминалистичке полиције МУП Србије да је купљен снајпер за њену ликвидацију и да иза тога стоји Бојовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси