Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Збрисани једним ударцем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2014.

Аутор: Д. Бт Извор: Вечерње новости

Збрисани једним ударцем

Поводом одлуке надлежне комисије и решења министра културе, којима је у овој години онемогућено излажење „Источника“ и „Поезије“, огласили су се уредници ова два веома угледна књижевна часописа.

- На фасцинантном популистичком списку са 66 периодичних публикација које ће Министарство културе суфинансирати у текућој години (за толики број публикација безначајним средствима) волшебно су нестала два дуговечна часописа, то јест, пренесена су ваљда на други, невидљиви, списак недопуш тених - наводи се у саопштењу.

- Овом прорачунатом самовољом која потцењује континуирано постојање и деловање наших часописа, дугогодишњи рад уредника и сталних сарадника и игнорише наше читаоце, „Источнику“ (излази од 1992) и „Поезији“ (излази од 1996) су ускраћ ена једина средства која су користила од почетка излажења.

У штуром обавештењу добијеном из Министарства, наведено је да часописи неће бити суфинансирани „у складу са мишљењем стручне комисије“. У недоумици шта је писац овом полуреченицом хтео да каже, уредници су се, наводе, писмено обратили министру Ивану Тасовцу, државном секретару Дејану Ристић у и помоћнику министра Ани Вучетић. Они су захтевали да им се пружи увид у мишљење комисије у којој су били проф. др Зоран Пауновић, проф. др Илдико Ерден, мр Драган Пурешић, др Весна Матовић и Ласло Вегел.

- Очекивали смо да добијемо какав-такав одговор шта је „стручност“ оценила нулом? За шта су часописи кажњени? Одговор нисмо добили, па закључујемо да су процењивање одока и пресуда с ногу остали без записа и да би скривање иза флоскуле „стручно мишљење“ могло бити покуш ај да се ћутке, без икаквог образложења доступног суду и јавности, заобиђу, а заправо избришу са списка допуштених једним ударцем два часописа - истич у уредници двају гласила.

Потписници

Писмо јавности упутили су уредници часописа „Источник“ - Владета Јеротић, Ђорђе Трифуновић, Драган Стојановић, Бојан Јовановић, Илија Марић, Петар Јевремовић, Божидар Зец и Милутин Петровић. Потписници су и уредници „Поезије“ - Борислав Радовић и Милутин Петровић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси