Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Губитници глобализације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2014.

Аутор: З. Р. Извор: Политика

Губитници глобализације

Издавачка кућа „Архипелаг”, у библиотеци „Капитал”, објавила је књигу Зорана Ћирјаковића „Глобална Африка”, која говори о последицама глобализације и модернизацијских процеса јужно од Сахаре.

Зоран Ћирјаковић (1965) предавач је на Факултету за медије и комуникације у Београду. Радио је као новинар НИН-а и спољнополитички коментатор Радија Б92. Путописне текстове и репортаже објављивао је у многим домаћим медијима. Пише публицистичке радове и коментаре.

„Глобална Африка”, истиче Гојко Божовић, историја је глобализације у Подсахарској Африци и узбудљива слика њене савремености оптерећене апсолутном бедом, угроженошћу као начином живота и непрестаном борбом за опстанак. Утврђујући да је Подсахарска Африка, као „фасцинантан и необичан регион”, много више глобализована него што се уобичајено мисли, Зоран Ћирјаковић одговара на питање због чега су становници „црне Африке” највећи губитници глобализације. Кроз одлично написану анализу и врхунске путописе Ћирјаковић говори о афричком животу испод дна и о патњи и смеху.

Ћирјаковић приказује „црну Африку” разапету између хроничне и убиствене беде и невладине државе и глобализованих „цивилизаторских идеја”, између економије опстанка и окултне економије, између „црне Африке” на Западу и Запада у „црној Африци”, између музике света и глобалног секса.

Детаљно представљајући глобализацијске и модернизацијске процесе који су трајно обележили искуство Подсахарске Африке, а у многим случајевима се и испреплитали са локалним обичајима, искуствима и тенденцијама, при чему су настали најневероватнији конструкти, књига „Глобална Африка” на изазован начин указује и на последице процеса глобализације у другим деловима света. Зоран Ћирјаковић не само да је годинама истраживао специфичности „црне Африке”, већ је овај велики простор упознао и уживо кроз мноштво путовања током година.

Отуда истраживачке резултате ове књиге, истиче Божовић, заокружује неколико изврсних путописа из узбудљивих земаља „црне Африке”: из Демократске Републике Конго, из Малија и из Буркине Фасо.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси