Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обрачун струје на длану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2014.

Аутор: Д. Млађеновић Извор: Дневник

Обрачун струје на длану

Грађанима Србије, потрошачима електричне енергије, на кућне адресе ће овог месеца, за потрошњу струје у марту, стићи нови рачун. Рачун је урађен у сарадњи Привредног друштво „ЕПС Снабдевање“, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и Агенције за енергетику.

 

Дакле, реч је о новом изгледу рачуна за мартовску потрошњу струје, којих је много, али најважнија ствар је иста – цена струје није се мењала. О променама рачуна за сада се може говорити само на основу инфорамација из „Електропривреде Србије“ јер још нису стигли на кућне адресе, али би потрошачи до 15. априла требало да их добију.

Треба рећи да нови рачун нуди обиље информација, од којих су неке важне и потребне, а неке сасвим сигурно нису, иако није на одмет имати их, а све је урађено у складу с важећим законима и одговарајућим прописима.

Дакле, новина је велики број различитих информација које се нуде на рачуну, а сада постоји прва страна рачуна и његова полеђина. На првој страни рачуна потрошач ће, као и до сада, одмах видети/добити информацију о износу свог задужења за електричну енергију и РТВ претплату, односно колико новца треба да плати прошломесечну потрошњу срује и РТВ претплату. Такође, као и до сада, одмах ће моћи да види да ли постоји дуг или преплата. Међутим, на тој страни рачуна сада је и новина која потрошача обавештава колико је трошио струје целе прошле године – графички приказ месечне потрошње у последњој години, затим следи поређење с потрошњом у истом месецу претходне године, а онда и с просечном потрошњом домаћинства у Србији у том месецу прошле године. На тој страни рачуна је и обавештење о износу попуста од пет одсто, који ће купац остварити у наредном рачуну ако овај измири до 25. у месецу, а потом и информација о висини тренутно важеће каматне стопе, уколико се евентуални дуг не измири. Такође, на тој страни рачуна је и адреса на којој купац може уложити приговор на обрачун струје те број телефона за информације. 

Када се окрене друга страна, односно полеђина рачуна, потрошач има увид у детаљан обрачун струје коју је потрошио – колико је киловата потрошено у којој тарифи (вишој и нижој), колико то кошта, као и колики је процентуални однос тарифа. У табелама су приказани фиксни трошкови, као и променљиви трошкови потрошње обрачунати по зонама и тарифама. Новина је информација о оствареној просечној цени електричне енергије у динарима по киловат-часу. Следе и износи попуста од пет одсто за редовно плаћање претходног рачуна, накнаде за повлашћене произвођаче из обновљивих извора енергије, умањења за енергетски заштићене купце и порез на додату вредност. Посебан део рачуна је обрачун за РТВ претплату, који је предвиђен Законом о радио-дифузији.

Усклађен за законима

Нови рачун је израђен у складу са законима о енергетици, о ефикасном коришћењу енергије, о порезу на додату вредност, о затезној камати и о заштити потрошача, те уредбама о условима испоруке и снабдевања електричном енергијом, о начину обрачуна и расподеле прикупљених средстава по основу накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије за јавно снабдевање, као и методологијом за одређивање цене приступа систему за дистрибуцију електричне енергије и с одлуком о цени електричне енергије за јавно снабдевање. На јасан и прецизан начин, указују у ЕПС-у, приказане су све финансијске промене, односно задужења и уплате, како за електричну енергију, тако и за РТВ претплату.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси