Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски укинути Соњу Бисерко!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2014.

Аутор: А. Тадић Извор: Информер

Медијски укинути Соњу Бисерко!

Информер покренуо иницијативу којом од свих медија тражи да игноришу све што уради и каже председница српског Хелсиншког одбора која је у Хагу лажно сведочила у корист Хрвата.

Председницу Хелсиншког одбора за људска права Соњу Бисерко, после скандалозног лажног сведочења против Србије пред Међународним судом у Хагу, сви медији у земљи требало би потпуно да бојкотују!

Ово је иницијатива са којом је пред српске новинаре, уреднике и издаваче јуче изашао главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић.

Ни слова више!

Вучићевић објашњава да је „медијско укидање Соње Бисерко“ најмање што српски новинари могу и морају да ураде после скандала у Хагу!

- Нико, наравно, не спори госпођи Бисерко право да има различито мишљење и да то мишљење јавно изнесе. Међутим, она је то право злоупотребила тако што је у Хагу лажно сведочила у корист Хрватске и оптужила Србију за некакав, само њој знан геноцид! Одговор нас новинара морао би да буде јасан и гласан: За Соњу Бисерко више не би смело да има места у српским медијима. Ми више не треба да је зовемо у емисије, да је цитирамо у текстовима и прилозима - апелује Вучићевић и наглашава да је Бисерко у Информеру од данас „persona non grata“:

- На њу више нигде и никада нећемо потрошити ниједно слово! А сви који ће пожурити да нас оптуже за некакву цензуру или реваншизам само нека се запитају шта би било са грађанином Хрватске који би се, неким чудом, усудио да у Хагу лажно сведочи у корист Србије!

Ову иницијативу главног уредника Информера подржали су јуче главни уредници „Вечерњих новости“ и „Печата“ Ратко Дмитровић и Милорад Вучелић.

Дмитровић наглашава да Бисерко „свесно лаже, фалсификује историјске чињенице, подмеће и чини све да докаже да је држава у којој живи геноцидна“.

- То што већ годинама Соња Бисерко ради у Србији незамисливо је у било којој другој европској држави. Та жена је правила спискове „антиевропских и ретроградних Срба“ међу којима је било универзитетских професора, научних радника, писаца и нико јој није пребацио да на тај начин шири мржњу, искључивост и нетолеранцију... Деведесет одсто политичке елите Србије живи у страху да се не замери Соњи Бисерко! Она је на хиљаде адреса широм света послала „информацију“ да је Србија у Другом светском рату прва решила јеврејско питање, иако сви знамо да су Јевреје овде убијали Немци, а не окупирана Србија. По овом питању против Бисерко свој глас су дигли и Јевреји, али шта то вреди. Соња има велику заштиту пре свега утицајних западних земаља, у чије амбасаде у Београду улази кад хоће, а свакако и неких утицајних српских интелектуалаца и политичара. Да не спомињем одређене београдске медије који јој посвећују пажњу и према њој имају однос као да је председник државе у питању - објашњава Дмитровић и наглашава да је „ово јединствен пример у савременом свету“:

- Покушајте идентичну ситуацију да замислите у Француској, Немачкој, Британији, Аустрији... Незамисливо је то, наравно, али ово је Србија. Јадна и понижена!

Милорад Вучелић каже да је потпуно сагласан са „медијским укидањем Бисеркове“.

- Циљ оних који финансирају Соњу Бисерко јесте да се она константно налази у медијима. Кад би Соња Бисерко била у било којој другој земљи, поготово некој од западних сила, не би је било нигде у новинама и на телевизијама. Њој нико не брани да блати земљу у којој живи, као ни да овде ради, али нема потребе да се налази на насловним странама новина - апелује Вучелић.

УНС против, НУНС ћути

На другој страни, генерални секретар УНС Нино Брајовић не подржава овакву Информерову иницијативу.

- Не подржавам идеју да се медији удружују у бојкоту било кога само због његових ставова и мишљења - рекао нам је Брајовић, док председник НУНС Вукашин Обрадовић није желео ни да коментарише ову тему.

Овако је сведочила Бисерко

Влада Србије деценију уочи рата 1991. водила „крсташки рат“ против Југославије, уништавајући све институције савезне државе  Српски национални програм одиграо је кључну улогу у трагичном распаду Југославије. Од Титове смрти ниједна друга република није размишљала о одвајању и одласку из Југославије  Србија је Југославију одувек схватала као „велику Србију“, негирала права и идентитет Македонцима, Хрватима и другима и није разумела да су се ти народи еманциповали и створили свој идентитет током 20. века... То је било кључно за разумевање негирања и непризнавања постојања тих народа, које је било врло присутно у кампањи уочи рата - Хрвати су Срби, Муслимани су Срби  Амандмани на Устав Србије из 1990. први су сецесионистички документи у некадашњој Југославији

Мој угао

Владимир Ђукановић, новинар

После сведочења у Хагу више нема разлога да је позовем у емисију, па ни ако би тај програм имао огроман рејтинг. На осталим колегама је да процене да ли има разлога да се та жена појављује у нашим медијима.

Славиша Лекић, новинар

А зашто не предложите да је стрељају? Јесте ли ви нормални?!

Коментари (1)

Остави коментар
пет

04.04.

2014.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 11:53

OSLUŠKUJMO SONJU

Inicijativa koju je pokrenuo Informer kojom se " od svih medija traži da ignorišu sve što uradi i kaže predsednica srpskog Helsinškog odbora " t.j. da " Za Sonju Biserko više ne bi smelo da ima mesta u srpskim medijima " je očigledan primer koliko emocije mogu uticati na donošenje pogrešnih i štetnih odluka sa nesagledivim posledizama. Zar nas Istorija nije ničemu dobrog naučila?! I zar je moguće da ne znamo od kolike je važnosti da blagovremeno saznamo koji će,kada i kog inteziteta duvati vetrovi i donositi nepogode sa Zapada, makar neko vreme unapred. Imali bi mogućnost da se koliko toliko pripremimo za " ne daj Bože " a ne " kao grom iz vedra neba. " A bilo je i toga!
Radi toga ostavimo Sonju Biserko na miru. Neka i dalje radi to što godinama već radi i govori. Valjda smo je za toliko prepoznali. Nikada ona nije ništa govorila iz svoje glave.
Znači - pamet u glavu! I osluškujmo Sonju!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси