Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дади у част, друштву на савест
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2014.

Извор: Нови Магазин

Дади у част, друштву на савест

Дан уочи 20. годишњице убиства новинарке Дуге Радиславе Даде Вујасиновић, 7. априла у београдском Битеф Театру биће изведена представа „О савести“ (Есеј у покрету о Дади Вујасиновић) Сање Крсмановић Тасић, Дадине другарице из детињства. Представа је део пројекта „О слободи и савести“ осмишљеног, како каже ауторка, да се од заборава отргну лик и дело Даде Вујасиновић и из позиције жртве једног система уздигне на место симбола слободе говора и узора младима.

 

Мото за пројекат је у речима Даде Вујасиновић написаним 14. априла 93. у часопису Тикер: „Престала сам да идем на ратиште онда када су на фронт нахрупили они који су рат схватили и приказивали као добар провод и авантуру, знајући да имају где да се врате када им ратовање досади. Захваљујући таквима, народ који страда, куће које пале и градови које затиру постали су небитни. Рат је постао естрада за оне који су умели вешто да промовишу и уновче свој лицемерни, лажни патриотизам. Прошло је неко време, довољно да почну да се уобличавају контуре нових офанзива… Једина срећа у несрећи моје, жртвоване генерације, јесте у томе што нас као сведоке овог пута неће моћи да лажу.

Нећемо им дозволити да поново фалсификују. Моје текстове сада цензуришу због тога што не могу да се сложим с тим да је патриотизам прећуткивање грешке и заблуде и да је родољубље по новинама вештачки подгревати имиџ идеалних ликова вођа иза којих се, у стварности, често крију неспособне и штетне фаце. Да је у националном интересу редиговати и преправљати неписмене изјаве тих необразованих и баналних типова, којима је неко декретом одредио да буду мерне јединице патриотизма“.

Пројекат реализују Центар за драму у едукацији и уметности ЦЕДЕУМ у сарадњи са Битеф Театром, а представа је настала у копродукцији Битеф Театра и Удружења драмских уметника Србије, уз подршку Министарства културе и информисања, Београда и ОЕБС-а.

Дада Вујасиновић, рођена 10. фебруара 1964. године у Чапљини, убијена је 8. априла 1994. у свом стану у Новом Београду. Убице и налогодавци још нису откривени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси