Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тројка упућена у убиство Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2014.

Извор: Политика, Б92

Тројка упућена у убиство Пантића

Станко Којић Геза (46) рекао је да је новинар Милан Пантић убијен по налогу једног од бивших руководилаца "Јагодинске пиваре", сазнаје „Политика”.

 

Говорећи о детаљима злочина, Којић је сведочећи у Тужилаштву БиХ у Сарајеву рекао и да је у Пантићевом убиству учествовао Драган Тешић, припадник некадашње Добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана са „још једним”, а „преко једног детектива из Београда”.

Којић се, иначе, налази у затвору у Фочи где издржава вишедеценијску казну затвора на коју је осуђен због ликвидације Бошњака у јулу 1995. године у Сребреници. 

Из онога што је Којић (некада се презивао Савановић) испричао, може да се закључи да је Тешић челне људе „Јагодинске пиваре” познавао одраније. На овакав закључак, упућује и чињеница да је полиција раније дошла до податка да су се они често сретали у новосадском хотелу „Парк”. Иначе, у војвођанској престоници налази се стовариште јагодинске пиваре.

Како је „Политика” раније објавила, Пантић је у више десетина текстова писао о малверзацијама некадашњег директора „Јагодинске пиваре” Јована Стојановића и осталих руководилаца предузећа. Детаљно информишући јавност о незаконитим пословима у овом фабричком гиганту, Пантић је писао да су они током 1999. до фебруара 2000. године оштетили пивару за 10,6 милиона динара и то тако што је са крагујевачком предузећу „Азуро” испоручено око 3,6 милиона полулитарских флаша, наводно, поквареног пива. 

Дописник „Вечерњих новости” извештавао је и о спорној власничкој трансформацији. Фирма је била процењена на 51,2 милиона динара, али је 139.000 акција или приближно седмина фирме припадала једном од руководилаца. У процену, како је тада утврђено, нису ушли представништво у Београду и плац од десет ари на Сребрном језеру. 

Пантић је писао и о томе да су раднике правосуђа у откривању мућки у пивари ометали политичари и функционери на високим положајима. 

Током недавног саслушања у тужилаштву у Сарајеву, Којић је рекао да се дуго бавио „утеривањем дугова” и „рекетирањем” по Београду, као и да је престао онда када је схватио да „може да се претера у томе”. Можда је то рекао после убиства Пантића с обзиром на то да, према сазнањима којима располажемо, план био да се новинар претуче и на тај начин застраши, а не убије. 

Занимљиво је да се после Којићевог исказа, практично, формирала „тројка” која очигледно зна доста појединости о ликвидацији дописника „Вечерњих новости”: Којић, Тешић и Југослав Петрушић, некадашњи припадник групе „Паук” чији су чланови били оптужени за шпијунажу. 

– Евидентно је да међу њима постоји конфронтација с обзиром на то да је Којић директно оптужио Тешића за убиство, а Петрушић и Којића и Тешића. Током саслушања које је обављено у Фочи, Којић је тврдио да му је „случај Пантић” наместио управо Петрушић с обзиром на то да га је он оптужио за „аферу Паук” и да је сведочио када је покренут судски поступак – каже „Политикин” саговорник. 

Иако је утврђено да Тешић под именом Драган Антић живи у Немачкој као хрватски држављанин, поставља се питање како немачка полиција неколико сеци већ не одговара да ли се он налази на адреси која јој је достављена из Србије. 

Можда би солидарност немачких новинара, с обзиром на то да се ради о њиховом српском колеги, могла да помогне у проналажењу Тешића, сада Антића.

Хаг вештачи Даду Вујасиновић

Српско тужилаштво чији представници раде на утврђивању истине о смрти новинарке Даде Вујасиновић, пре два дана разговарали су у Београду са холандском тужитељком у вези са супервештачењем у овом случају. Како сазнајемо, почело је превођење документације која ће убрзо бити послата Националном институту за форензику у Хагу који ће урадити супервештачење.

Паралелно са овим, представници тужилаштва саслушаће, на предлог родитеља покојне новинарке, неколико лица за које се верује да би могла имати сазнања у вези са смрћу Даде Вујасиновић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси