Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Породице жртава режима Слободана Милошевића захтевају хитне истраге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2014.

Аутор: Т. М . Субота, В. З. Цвијић, Б. Вуковић Извор: Блиц

Породице жртава режима Слободана Милошевића захтевају хитне истраге

Шефови некадашњег ДБ-а регрутовали су убице да се отарасе свакога ко се нашао на путу Слободану Милошевићу. На садашњој власти је да целокупну злочиначку организацију деведесетих година коначно разоткрије и размонтира. То и захтевају породице жртава.

 

Јово Ћурувија, брат убијеног новинара Славка Ћурувије, наводи да је скептичан када се спомиње само покојни Милошевић, док се сви други актери заобилазе. Милошевић је могао да нареди, а шта је са онима који су незакониту и злочиначку наредбу спроводили почевши од оних који су учествовали у праћењу и прислушкивању жртава - каже Јово Ћурувија, напомињући да је велики део њих и даље на слободи, а неки су чак и напредовали на функцијама.

Како каже, и српске војне тајне службе се нигде не спомињу.

У време ратова војна служба је била битан фактор у одлучивању. Нисам чуо да је покренута иједна истрага о припадницима војних тајних служби. Знамо да су по правоснажној пресуди припадници војске били умешани у атентат на Вука Драшковића, али нико није одговарао због тога - додаје Ћурувија.

Сличног је мишљења и Јелена Симеуновић, сестра судије Небојше Симеуновића, која се нада се да ће се обелоданити потпуна истина о убиству њеног брата - да се открију ко је све био умешан.

Војна и Државна безбедност су умешани у убиство мог брата и то мора да се разоткрије. Пријава против лидера ДОС-а и штрајкача у „Колубари“, по којој Небојша није хтео да поступи, није била само полицијска.

Добио је и допис са потписима генерала Небојше Павковића и Драгољуба Ојданића - каже “Блиц” сестра убијеног судије.

Јасна Диклић, сестра Жељка Ражнатовића Аркана, боји се да прича о истрази убиства њеног брата и да ће знати да се нешто помера када истрага буде поведена против организатора: „Појављивали су се сведоци, од којих пола нису живи, и говорили су да су у све умешани функционери из тадашњег режима“.

Истраге злочина почињених у време Станишића, и даље тапкају у месту. У то време, убијени су Радослава - Дада Вујасиновић, Зоран Тодоровић Кундак и Радован Стојичић Баџа. Весна Малишић, пријатељица убијене новинарке Радиславе - Даде Вујасиновић, наводи да није никаква новост да је убиства из деведесетих наређивао Милошевић.

Чињеница да Милошевић, који је био на врху пирамиде смрти, није жив, оставља озбиљну зебњу да ће се од правде извући сви други који су подупирали, инспирисали и директно омогућили бројна убиства деведесетих година.

Али, можда се извуку и они који су заметали трагове и прљавим сплеткама накнадно унижавали убијене скривајући тако очигледне мотиве власти за њихову ликвидацију. Отуда мислим да Милошевићевих саучесника има много. Они су сигурно и данас међу припадницима Војне и Државне безбедности, као и међу њиховим спољним, вероватно прилично активним сарадницима. Али, они су и међу истражним судијама, вештацима, члановима Милошевићеве породице и свима онима који би да преживе упирући прстом само на једног човека - каже Малишић.

Злочини у време Марковића

1. ВЕСЕЛИН БОШКОВИЋ, ВУШУР РАКОЧЕВИЋ, ДРАГАН ВУШУРЕВИЋ И ЗВОНКО ОСМАЈЛИЋ Припадници СПО убијени су 3. октобра 1999. на Ибарској магистрали Наредио: Слободан Милошевић Организатор: Радомир Марковић Убице: ЈСО са Легијом

2. ИВАН СТАМБОЛИЋ Бивши председник Србије убијен је 25. августа 2000. на Кошутњаку Наредио: Слободан Милошевић Организовао: Радомир Марковић Извршиоци: ЈС0 са Легијом

3. АТЕНТАТ У БУДВИ На лидера СПО Вука Драшковића извршен је атентат 15. јуна 2000. у Будви Наредио: Слободан Милошевић Организовао: Раде Марковић Извршиоци: ЈСО са Легијом

4. ЖЕЉКО РАЖНАТОВИЋ АРКАН Командант СДГ убијен је 15. јануара 2000. у “Интерконтиненталу” Осуђени: Добросав Гаврић, Милан Ђуричић и Драган Николић (као нападачи) Наручилац: непознат

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси