Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Владимир Николић: Ћурувија праћен као и свако други
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2014.

Извор: Данас, Блиц

Владимир Николић: Ћурувија праћен као и свако други

Некадашњи шеф аналитике Државне безбедности Владимир Николић сведочио је у Специјалном тужилаштву, у истрази о убиству новинара Славка Ћурувије, сазнаје Данас. Николић је навео да нема директна сазнања о самом убиству 11. априла 1999, али да је Ћурувија праћен на начин који није био типичан за рад службе.

 

Део исказа Николић је посветио, како је истакао, сопственом прогону.

Као што је познато, Николић је ухапшен 1. октобра 1999. и у затвору је провео 13 месеци, под оптужбом за одавање поверљивих података. Претходно, РДБ је напустио у мају исте године, и у тренутку хапшења радио је у маркетингу Дирекције за грађевинско земљиште Београда.

Како се убиство четири члана СПО на Ибарској магистрали догодило 3. октобра 1999, сматра се да је Николић ухапшен због својих контаката у служби и како не би лидера ове странке Вука Драшковића упозорио на то шта се спрема.

Десет година касније, због Николићевог незаконитог хапшења, у Другом општинском суду у Београду осуђени су руководиоци ДБ - Милан Радоњић, на шест месеци затвора, а Стеван Баста на пет. Пресуда није извршена због застарелости.

Оптужени припадник ДБ Веселин Лечић ослобођен је оптужбе за хапшење, а Горан Живаљевић ослобођен је оптужбе за изнуђивање исказа Николићу.

У случају Ћурувија истрага се води против Радоњића, Ратка Ромића, Радомира Марковића и Мирослава Курака, који је у бекству. Радоњић је својевремено на суду изјавио да је Николић хапшен због "најбезбедноснијих могућих разлога“. Николић је после петооктобарских промена прешао у дипломатију и био конзул у Трсту.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси