Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Алексић: Непрофесионалан рад и мобинг на РТК2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2014.

Извор: КИМ радио

Алексић: Непрофесионалан рад и мобинг на РТК2

Бивши уредник и водитељ РТК2 Игор Алексић огласио се поводом „константних претњи, притисака, мобинга и покушаја да ради непрофесионално“, док је био на косовском јавном сервису. „Доведен сам да као заменик главног уредника уведем највише стандарде. Међутим, трпео сам константне претње, притиске, мобинг и покушаје да радим непрофесионално. О томе сам обавестио и међународну заједницу која прстом није мрднула да ме заштити. А претњи је било неколико, са различитих страна. Зато на том програму више и нисам, иако сам му донео прву награду у историји“, наводи Алексић, који је био заменик главног и одговорног уредника и први водитељ РТК2.

 

Директор косовског јавног сервиса Жарко Јоксимовић је у телефонској изјави за КИМ радио кратко одбацио овакве тврдње Алексића: „Ми смо са Игором ставили тачку на сарадњу. Сваки коментар је сувишан.“

Бивши заменик главног уредника међутим тврди да је оно што се тренутно ради РТК2 далеко од доброг новинарства и испуњавања задатака јавног сервиса. Томе у прилог наводи и случај његовог последњег интервјуа на тој телевизији, са познатим косовским аналитичаром Дукађином Горанијем, који је пре месец дана постављен, а недавно уклоњен са сајта овог медија.

„Можда ћете рећи да сте емитовали емисију, али кабловски програм не гледа скоро нико, а сајт је доступан целом свету посредством претраживача. Директор Жарко Јоксимовић рекао је да је то ’најбољи интервју у РТК2 од отварања’. Он је затражио транскрипт који је и окачен на сајту РТК2. Месец дана после постављања обрисао га је Иван Новаковић, такозвани уредник и новинар сајта. Можда смета део у којем саговорник тврди да је новинарство додирнуло дно на Косову, и да су елите омануле? Господо, последњом цензуром ставили сте златни печат на такву изјаву“, истиче Алексић.

Осврћући се на професионални однос бившег медија, новинар Игор Алексић наводи да му је “жао што је поверовао да се најзад за српску заједницу прави независан и поштен јавни сервис, те да му је драго што је на време отишао“.

„Успео сам да одржим лични новинарски интегритет, али када видим у шта се претвара јавни косовски сервис за Србе, жао ми је што сам уопште крочио на РТК2. Сви професионалци који су доведени да уводе највише стандарде, укључујући главног уредника Зорана Ћулафића, замењени су аматерима којима је на уму све, само не добар програм и гледаоци“, закључује Алексић.

Игор Алексић је своју 20-годишњу новинарску каријеру градио на РТС-у, Гласу Америке, ТВ Б92 и многим другим медијима; добитник је десетина награда за документарне филмове, новинарство и књижевност, те потписник неколико књига и уџбеника.

Избрисани транскрипт Алексићевог интервјуа са Дукађином Горанијем можете погледати на блог страници.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси