Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор „Штампарије Борба“ на Отворено писмо Колегијума „Вечерњих новости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2014.

Одговор „Штампарије Борба“ на Отворено писмо Колегијума „Вечерњих новости“

Радници и руководство „Штампарије Борба“ послали су 20. марта одговор Компанији „Новости“ на Отворено писмо Колегијума Вечерњих новости. Одговор који није објављен у „Вечерњим новостима“ послат је данас УНС-у и ми га објављујемо у целости.

Одговор радника и руководства „Штампарије Борба“ на Отворено писмо Колегијума „Вечерњих новости“

КО ЖЕЛИ ДА УНИШТИ „ШТАМПАРИЈУ БОРБА“ И ЗАШТО?

У среду 19. марта 2014. године, у дневном листу „Вечерње новости“, освануо је текст под насловом „Ко и због чега жели да угаси Новости?“. Неистинама, заменом теза, паушалним оценама, без аргумената и чињеница, поменути текст нарушава интегритет и каља пословни углед „Штампарије Борба“.

На чињеницу да су „Вечерње новости“ и Компанија „Новости“ на корак од заустављања, ми из „Штампарије Борба“ упозоравамо месецима. То би се и десило да није Штампарије и њених напора да се очувају издања Компаније „Новости“.

 „Штампарија Борба“, фирма у доминантном државном власништву, уређена по међународним ИСО стандардима, са високим степеном пословне повезаности са Компанијом „Новости“,  константно послује позитивно захваљујући ваљаном управљању трошковима, великим уштедама и добром управљању од стране Извршног и Надзорног одбора.  

Компанија „Новости“, као фирма са доминантним спорним приватним капиталом, последњих година послује са губицима изнад висине сопственог капитала и велики је дужник. Највише дугује „Штампарији Борба“, па је самим тим Штампарија најпогоднија мета за нападе којима се прикривају катастрофални резултати и пословни потези руководства „Новости“.

Укупан дуг Компаније „Новости“ према „Штампарији Борба“ износи 665, а доспели дуг 590 милиона динара. У питању су неспорни и од самих „Новости“ признати дугови. То је потврђено и на састанку у Влади Републике Србије.

Наводи у Отвореном писму Колегијума „Вечерњих новости“, да очекују како ће суд утврдити висину и околности под којима је настао дуг, бацање су прашине у очи, јер ће суд на неспоран дуг само приписати припадајуће камате.

Потпуно су неутемељени и неаргументовани стални „вапаји“ руководства „Новости“  да су им закинута права на добит од улагања у заједничку опрему. „Штампарија Борба“ још више полаже права на остварење добити по том основу, али за то не постоје услови, јер нема правног основа. Да ли ико може да поверује да би приватни власник пропустио прилику да једанаест година остане ускраћен за добит, да је могао да је оствари?!  

Колегијум „Вечерњих новости“, говорећи о сопственој агонији, помиње наводно релаксирајућу позицију „Штампарије Борба“, поткрепљујући то неистинама да се плате у Штампарији исплаћују редовно, а чињеница је да оне касне исто као и у Компанији „Новости“. Делимо исту судбину са радницима „Новости“, иако ми нисмо ни губиташи, ни дужници.

За разлику од Компаније „Новости“, радници у „Штампарији Борба“ већ дуже време носе терет отежаног пословања. Зараде су ниске, радници се континуирано упућују на принудне одморе, драстично је смањен број запослених кроз социјални програм и сл.

„Штампарија Борба“ је конкретну солидарност према „Новостима“ исказала полагањем гаранција, чиме је спречена блокада рачуна Компаније „Новости“ од стране Пореске управе на 250 милиона динара у октобру 2013. године.

И пре тога Штампарија је давала гаранције Компанији „Новости“, повлачила краткорочне кредите за обезбеђивање заједничке текуће ликвидности, уступала део радне снаге без накнаде, безброј пута позајмљивала рото хартију да би се омогућио редован излазак „Вечерњих новости“ на тржиште. Посебно је то било изражено у првој половини марта. Усред изборне кампање „Вечерње новости“ су излазиле захваљујући позајмици рото папира од стране „Штампарије Борба“. Да ли је то „удар“ на „Вечерње новости“?

Раднике „Штампарије Борба“ искључиво интересује ко ће и када вратити дуг Компаније „Новости“, како би Штампарија могла нормално да функционише, а они да редовно примају зараде за урађен посао. Питају се: како је могуће да им неко дугује шест милиона евра и једноставно неће да плаћа дуг?!

Поврх свега, у знак „захвалности“ за сву конкретну помоћ Штампарије, руководство Компаније „Новости“ је једнострано, незаконито, без поштовања отказног рока, већи број издања пренело у другу штампарију. Намера је јасна: да се изнесе посао, а остави неплаћен дуг „Штампарији Борба“, све са надом да ће на тај начин временом „убити“ свог повериоца и да ће тиме нестати горе наведени укупан дуг.

Колика је бахатост у питању говори чињеница да се на овај начин пљачка државна фирма, а самим тим и сви порески обвезници. А притом се капитал из државне компаније прелива у приватну фирму!

Компанија „Новости“ се понаша према „Штампарији Борба“ као да је у питању нека банка код које се задужила и којој треба оставити дугове, не би ли се угасила. Тај модел је атрактиван и актуелан, али радници Штампарије то неће допустити. Надамо се - ни држава!

Шта је спорно ако се намерно неплаћени дуг наплаћује меницом? Да ли је меница незаконито средство? Зашто је споран датум? Тог дана је доспео на наплату укупан дуг по основу изнетог посла из „Штампарије Борба“. Доспели дуг по том основу морао се наплатити, по закону, па макар и принудно – меницом. На то обавезује одлука Надзорног одбора „Штампарије Борба“.

Истог дана, 17. марта, „само 12 сати након објављивања резултата парламентарних избора“, исто је урадила и Пореска управа Републике Србије. Да ли она жели да угаси „Новости“? У исто време су то урадили и добављачи рото папира. Да ли је њихов интерес да „угасе“ Новости па да изгубе купца?

Медијским и другим притисцима проблем се на краћи рок одлаже, а ништа се не решава. Остали смо без одговора на питање: Ко ће да плати прецизан, неспоран и чист дуг према „Штампарији Борба“?  Штампарија је свесна да тешко може опстати без свог највећег пословног партнера, али то никоме не даје за право да је урушава, угаси и тиме побегне од своје обавезе - плаћања енормног дуга.

Основано сумњамо да руководство „Новости“ смишљено ради на гашењу „Шампарије Борба“, обарањем сопствених тиража, гашењем издања, изношењем посла и неплаћањем дуга. Сигурни смо да је то само први корак до коначног циља, а то је – гашење самих „Вечерњих новости“.

Очекујемо од Владе Републике Србије да заштити раднике од самовоље појединаца,  сачува сопствену имовину, а тиме и „Вечерње новости“.      

Радници, Одбор синдиката  и

Извршни одбор „Штампарије Борба“

Коментари (2)

Остави коментар
пон

24.03.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:40

ДОСТА ЛАЖИ

Стварно, какви су то радници Штампарије кад траже новац за урађен посао за "новине од ширег српског интереса"! Господо иѕ "Вечерњих новости", дозволите се памети и не допустите да вас манипулишу људи који вас воде а нису компетентни за тај посао. У тој папазјанији нерегулисаних односа, са спорним приватним власништвом, страдају и недужни новинари. Очекујемо од Владе да пресече овај Гордијев чвор.

Одговори
пон

24.03.

2014.

Cicero [нерегистровани] у 18:35

Šta to beše sloboda govora?!

Od kada znam za sebe u mojoj kući na stolu su Večernje Novosti i samim tim mi je tekst kako neko želi da ugasi novinu privukao pažnju. Smatram da nisam kompetentan da sudim ko je u pravu, a ko nije...ali moram primetiti izvesnu samovolju u uredničkoj politici. Ako su Večernje Novosti zaista poslednje uporište nezavisnog novinarstva i slobode govora (što mnogi misle da jesu), kako to da nisu objavili odgovor firme koju su optužili da želi da ih ugasi?! Moram biti iskren prvo prema sebi i primetiti da ta Štamparija iznosi pregršt činjenica za razliku od Večernjih Novosti koja se bavi demagogijom i mistikom u svom pismu. Biće da je ovo još jedna od onih priča gde privatni preduzetnici ubijaju uspešne državne firme zarad lične koristi. Sve to naravno uz svesrdnu pomoć pojedinaca iz vlasti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси