Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спин на делу против спина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2014.

Спин на делу против спина

Кампања Не дај да те спинују, посвећена медијској писмености, започела је у петак неуобичајеном конференцијом за штампу Медијске коалиције, на којој су Њузовци показали спин на делу.

 

Ова мултимедијална кампања усмерена, пре свега, на младе и подстицање њиховог критичког и аналитичког односа према медијским садржајима, део је шире кампање за медијску писменост Медијске коалиције, која има и циљ да подигне професионалне стандарде новинарства.

– Ако не можемо да променимо саме медије, да бар променимо начин перцепције медија, а то ће повратно деловати и на медије. Да мислимо својом главом, а не телевизором и фејсбуком – рекао је Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине.

– Требало би да ова кампања прерасте у системско решење и да се медијска писменост изучава од првог разреда основне школе, да би нам деца била боља од нас и научила пливати кроз тај океан информација.

Медијску коалицију чине Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС),  Независно друштво новинара Војводине (НДНД), ПУ Локал прес и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ). Кампању за медијску писменост бесповратним средствима подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

– Како привући пажњу средњошколаца? То ћемо урадити духовитим спотовима, које ће делити међу собом или их сами правити. Треба бити тамо где су млади, а они су на друштвеним мрежама.

Користићемо фејсбук, твитер, јутјуб. Желимо да и они сами буду учесници кампање, да сами препознају спин и праве прилоге. На наградну игру, у којој ће они сами правити спот на тему етичког и неетичког новинарства, позваће их Рамбо Амадеус – каже Милош Чоловић, менаџер онлајн заједнице П.Р.А. агенције.

Кампању спроводи агенција П.Р.А, чији је креативни тим произвео аудио и видео спотове, са основном поруком Не дај да те спинују, који ће се емитовати на локалним, регионалним и националним радио и ТВ станицама. Најзначајнији део кампање обављаће се онлајн, с обзиром да су истраживања показала да се млади најчешће информишу преко интернета и друштвених мрежа.

Један од канала комуникације је и посебан сајт, medijskapismenost.net, са пуно материјала, занимљивости и приручника за средњошколце, професоре и новинаре.

- Не постоји лаж, или спин, које медији неће искористити да повећају читаност. Некада су биле трке за тираже, сада су то трке за кликове, рекао је уредник Njuz.netа Ненад Милосављевић.

– Окренули смо се грађанима, конзументима медија, јер ни медији неће више моћи да спинују информације ако се грађани довољно медијски описмене.  

Све време трајања конференције, истовремено са излагањима, на видео биму се приказивао текст Њузоваца, који је представљао или спиноване речи излагача или потпуно извучене из контекста.

Тако је уз причу о медијској писмености као школском предмету, ишао и спин Њузоваца: Шта би требало да буде крајњи резултат ове кампање? Да се деца, која су већ оптерећена великом количином непотребног градива, додатно оптерете предметима и то од првог разреда основне школе.

Конференција је и завршена неуобичајено, пуштањем радио спотова и духовитом реченицом Динка Грухоњића: Не дајте да вас спинују, спинујте ви друге!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси