Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Желе да утерају страх у кости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2009.

Извор: Ало!

Желе да утерају страх у кости

Председник Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже за „Ало!“ да је, упркос поднетим амандманима, нови закон о јавном информисању потпуно неприхватљив јер су казне за медије драконске и није укинута одредба да се медиј затвара ако је рачун у блокади више од 90 дана.

 


Она сматра да је то потпуна дискриминација у односу на остале привредне субјекте. Упркос најавама неких чланица владајуће коалиције да неће гласати за његово усвајање, Смајловићева није оптимиста.

- Нажалост, закон ће бити усвојен! Ниједна паметна власт не би улазила у сукоб са јавношћу и новинарима да није била сигурна да ће закон проћи - сматра Смајловићева.

Ваша највећа замерка је што се овај закон доноси „на брзину“.

- Стање у медијима није сјајно, али ситуација ипак није таква да би морало да се ломи преко колена, да се закон доноси по хитном поступку, без јавне расправе и без консултација с новинарским удружењима. Треба увести ред у медије, али брзина којом се то ради говори о лошој намери. Министар Небојша Брадић тврди да се консултовао с новинарским удружењима и уважио њихове амандмане.

- Можда је разговарао с људима из НУНС-а, али с нама из УНС-а нико није причао. Шта је мотив да се закон доноси по хитном поступку?

- Знам само оно што сам, као и остали, прочитала у таблоидима, а то је да је Млађан Динкић уценио изласком из Владе ако закон не буде усвојен. Да ли је то истина или није не знам и не занима ме. Суштина је да се овим законом ради о глави медијима. Шта ће, по вашем мишљењу, бити најгоре последице овог закона?

- Не само да ће медији бити гашени, већ ће се новинарима утерати страх у кости. Наше правосуђе није имуно на политичке притиске и новинари то добро знају, па ће двапут размислити пре него што пренесу било какву информацију. Поставиће себи питање „да ли је ова вест довољно важна да бих због ње угрозио своју редакцију, главног уредника и себе самог?“. То је увођење аутоцензуре.

Шта кажете на то да је Министарство информисања најавило помоћ медијима?

- У оваквим околностима то је цинично и непристојно!

Антрфиле : Медији неће доживети правду у Стразбуру

Правници сматрају да је закон у супротности с Европском конвенцијом о људским правима и да постоје велике шансе да држава изгуби судске спорове пред судом у Стразбуру.

- То је тачно, али је то слаба утеха. Прво треба исцрпсти све правне могућности у земљи, па тек онда се можете жалити Европском суду за људска права. Проћи ће бар неколико година док се стигне до Стразбура, а до тада медија у Србији више неће ни бити! А политичари који су сада на власти не страхују јер знају да ће њихове грешке доћи на наплату тек за пет-шест година, а тада ће их плаћати неко други.

Г. С.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси