Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У затвор због постова на форуму?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2014.

Извор: Б92

У затвор због постова на форуму?

Виши суд у Београду првостепено је осудио на условну затворску казну тројицу оптужених због увредљивих коментара на интернет форуму, пише портал "Пешчаник".

Оптужени су првостепено осуђени на по годину дана затвора, три године условно, због увреда и претњи изнетих на интернет форуму, на рачун Бориса Малагурског и Иване Рајовић, аутора филма "Претпоставка правде", који се бави убиством француског навијача Бриса Татона у Београду.

Како се наводи, њих двоје су пре две године поднели кривичну пријаву против 12 чланова форума "Парапсихопатологија", због организованих претњи по живот и личну и професионалну безбедност, изнетих после премијере филма. 

Како наводи "Пешчаник", спорни коментари су написани у "затвореном" делу форума, у који нема увид шира јавност, али је тужилаштво ипак поднело предлог за покретање кривичне истраге. 

"Тужилаштво је уважило оцену Малагурског и Рајовић да раде посао од јавног значаја у области информисања, те да су форумски коментари били озбиљне претње и позиви на линч, написани са умишљајем и упорношћу у намери да претње допру до оштећених", наводи портал. 

Такође, портал истиче да је суд одбио предлог одбране да се као сведоци саслушају модератори и други учесници форума који би подробније објаснили контекст у којем су коментари написани. 

Бранилац двојице оптужених Огњен Рашуо наводи да је одбрана сматрала да су речи оптужених истргнуте из контекста. 

"За суд је било потпуно небитно шта су они говорили пре или касније. Сматрали смо да се њихове речи, које нису у језичком смислу претње, не могу тумачити ван контекста у ком су речене, јер тај контекст даје смисао речима окривљених. Суд није делио то мишљење", наводи Рашуо. 

Он наводи да нико није негирао да су изречене ружне речи, нити да оптужени имају лоше мишљење о Малагурском, већ да се негира да је неко претио Малагурском. 

Рашуо је најавио и жалбу на првостепену пресуду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси