Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угрожена приватност грађана на интернету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2014.

Аутор: Б. Каровић Извор: Данас

Трагом - Забрињавајући резултати надзора повереника над интернет операторима

Угрожена приватност грађана на интернету

Чак 92 интернет оператора (57 одсто) нема евиденцију о уласку и времену боравка лица у просторије у којима се може приступити подацима о комуникацији грађана, а многи и немају засебне просторије у којима се технички уређаји налазе. Само 93 оператора (57 одсто) тврди да има инсталиране системе за детекцију неовлашћеног приступа, али је то и документовао само један.

 

Све ово показао је надзор повереника Родољуба Шабића над операторима који пружају приступ интернету физичким лицима, односно њиховом спровођењу и извршавању Закона о заштити података о личности.

Такође, током писменог дела надзора, који је спроведен над 162 интернет оператора, поверенику је само њх 25 (15 одсто) одговорило да такозване „задржане податке“ чува 12 месеци од дана обављене комуникације, како то и изричито налаже Закон о електронским комуникацијама, а сви други су навели дуже или краће рокове. На крају, забрињава и податак да је поверенику чак 115 оператора (71 одсто) одговорило да за лица која раде код њих и имају приступ подацима о електронским комуникацијама нису као услов предвиђени никаква посебна стручна спрема, завршена обука или безбедносни сертификат.

Шабић за Данас каже да спроведени надзор показује да не постоје неопходне претпоставке за остваривање гаранција права на заштиту података о личности и тајности комуникација грађана. Како наглашава, све то заслужује максималну пажњу свих одговорних и релевантних, од надлежног министарства и Републичке радиодифузне агенције до Владе и Скупштине.

- Наведене и друге чињенице говоре да највећи број оператора не располаже ни адекватном документацијом о приватности и безбедности података о личности, ни дефинисаним процедурама за приступ њима, као ни сазнањима о релевантним законским одредбама, што све заједно подразумева велики ризик могуће незаконите обраде података и продора у приватност - наводи Шабић.

Према његовим речима, ускоро ће уследити и друга фаза надзора, односно непосредан надзор у седишту већег броја оператора. Непосредан надзор оператора се врши како због основане сумње у истинитост и тачност одговора датих поверенику, тако и због низа других разлога.

- Бојим се да ће резултати непосредног надзора указати на још лошије стање и потврдити сумње да су одговори одређеног броја провајдера погрешни и неистинити, односно „фризирани“ - закључује Шабић.

Исте словне и граматичке грешке

Од 184 оператора према којима је спроведен поступак, на питања је одговорило и доставило тражене прилоге њих 162. Против 22 који то нису учинили, као и против још једног броја који су то учинили само формално, а фактички заправо опструирају поступак надзора, биће поднети захтеви за покретање прекршајног поступка. Шабић каже да се, уз одређене изузетке, достављени одговори могу оценити као незадовољавајући, веома лоши и забрињавајући. „Делује готово трагикомично и сувишно је коментарисати чињеницу да је више оператора достављало упитнике који су апсолутно идентично попуњени, укључујући и идентичне словне, граматичке и логичке грешке“, каже Шабић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси