Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Новости“ су светионик који морамо сачувати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2014.

Аутор: В. Н. Извор: Вечерње новости

“Новости“ су светионик који морамо сачувати

Вест да би „Вечерње новости“ могле да се угасе изазвала је прегршт коментара на нашем сајту. Наши верни читаоци били су запрепашћени сазнањем да листу који се сваког дана чита у њиховој кући прети гашење. - Изгледа да је циљ уништити и оно мало што нам је остало да ваља у овој држави ! „Новости“ је куповао мој деда, мој отац, ја... а надам се и моја деца.

Ако нам и „Новости“ одузму зарад жуте штампе и назови новинарства, а ништа не учинимо - дотакли смо само дно! Уз вас сам до краја живота - био је један од дирљивијих коментара који нам је оставила Верица Вечеринац.

Многи су желели да сами финансирају наш опстанак. Иницијатива је почела коментаром који нам је стигао од читаоца под именом Глига:

„Отворите рачун за помоћ како би сви који желе помогли ‘Новостима’. Такође, омогућите донације преко интернета.

П.С. Од кукања ‘држави’ нема селамета. Ако вас приватизују неки ‘вацовци’ проћи ћете као НИН“, био је искрен Глига, а наши људи из дијаспоре су тврдили да ће нам помоћи да и даље излазимо.

- Ово је удар на дијаспору, у моменту гашења „Новости“ настаће прекид веза између Србије и дијаспоре. Крајњи циљ вероватно није гашење „Новости“, већ неко жели прекид веза између државе Србије и дијаспоре. Неспособна Канцеларија за дијаспору није у стању да успостави контакт са дијаспором. Контакт са дијаспором држе „Новости“, ово ће бити велики ударац за нас.

Има и оних који мисле да је затварање „Новости“ директан удар на државу.

- Напад на „Новости“ је напад на државу. То је један од најквалитетнијих дневних медија који Србија има већ годинама. Сваки покушај усмерен против ове куће је скривена манипулација против државе. Чак и да не плаћају никоме ништа, „Новости“ морају бити подржане од државе Србије. Имамо два три српска листа и доводимо их питање зарад којекаквих страних новина и извештача. Суграђани, морамо подржати наше дневне новине. Доста је више штете нанела агенција за приватизацију. Зауставимо то - коментарисао је извесни Смоки, а господин Роберт из Америке каже да не може да верује у могућност да једног дана када се пробуди „Новости“ више неће постојати, али се ипак нада да ће нас пратити још много година.

Многи су се осврнули на нашу објективност, ефикасност и традицију:

- „Вечерње новости“ су једне од ретких ако не и једине у Србији које не припадају никоме осим својим читаоцима! То нажалост у Србији не може да прође.

Подршка „Вечерњим новостима“ као симболу новина, новинарства и традиције - само је један од коментара.

- Желим да „Новости“ остану то што су биле деценијама уназад. Као клиња читао сам их давних шездесетих прошлог века, наравно Циско Кида, Породицу Тарана и Малог Шврћу а данас из Љубљане повремено коментаришем збивања на Балкану и шире, управо у „Новостима“. Свако добро читаоцима и редакцији „Вечерњих новости“. Поздрав из Словеније - поручио нам је Бранко.

Читатељка под псеудонимом Наранча нам је поручила да не смемо да „паднемо“.

- „Новости“ су превелике да би смеле да падну. Ако се то деси „Новостима“ то би било укидање слободе говора. То би било директно против националног интереса Републике Србије. То је неприхватљиво. Очигледно неко жели да „изтранзиционише“ (читај: покраде) још један драгуљ из српског богатства. Тај неко сигурно има име и лице. Објавите и осрамотите. Латини кажу уи боно = Ко има користи. Укидање „Новости“ не сме да се деси! Све патриоте, добри људи и наши „непријатељи“. Покрените се!

И најзад, да се захвалимо свима онима који су уз нас 40, 50, па и 60 година.

- Ово је исто као кад би неко у дворани пуној угашених сијалица посегнуо да угаси и ону једну што светли. Подршка „Новостима“ које се у мојој кући читају више од 40 година - прокоментарисао је Драгутин Карловачки.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси