Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У медијима мањак плурализма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2014.

Извор: Бета, РТВ

У медијима мањак плурализма

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт рекао је данас да су неопходне реформе у медијима како би се осигурала њихова независност и плурализам мишљења, чији је недостатак примећен током предизборне кампање.

Девенпорт је у изјави за ТВ Б92 скренуо пажњу на закључке посматрача ОЕБС-а да је у медијима током кампање примећена аутоцензура и мањак политичког плурализма.

Он је позвао владу да не одлаже примену медијских закона, подсетивши да је претходна влада усвојила Медијску стратегију, коју и ЕУ активно подржава, као и да се доста дуго чекало на припрему три нова закона у вези са применом те стратегије.

Према његовим речима, током изборне кампање примећено је одсуство тог бољег оквира за активности медија.

"Иако наравно медијски плурализам постоји у Србији, ипак распон мишљења која су била у понуди током кампање је био у неким аспектима лимитиран", рекао је Девенпорт.

Шеф Делегације ЕУ је подсетио да су посматрачи ОЕБС-а рекли да је дошло до неке врсте аутоцензуре, можда због политичких и економских разлога. "Није то сто посто јасно, али је јасно да је дошло до таквог феномена", казао је Девенпорт.

"Указано је и на притиске који су долазили из владајућих партија које укључује и нетранспарентно финансирање медија из јавних средстава", рекао је Девенпорт и додао да би нова влада требало да настави реформе, а пажњу посвети економији, реформама правосуђа и јавне управе и борби против корупције.

"Наравно да желимо да се настави дијалог између Београда и Приштине. Веома је охрабрујуће то што је дијалог настављен и током изборне кампање и желимо сада да видимо пуну имплементацију бриселског споразума постигнутог 19. априла прошле године", додао је.

Девенпорт је истакао да ЕУ жели да охрабри нову владу да се сада "хитно бави и тим веома важним економским и структурним реформама и законима који се тичу приватизације, рада, стечаја, а такође је веома битно да се бави и новим законом о планирању и изградњи".

Он је казао да је ЕУ сагласна са општом оценом ОЕБС-а и њихове мисије да је изборни процес протекао у мирној атмосфери, да су бирачи имали прилику да се определе за једну или другу политичку опцију, истакавши да је побољшан квалитета бирачког списка.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси