Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спорни Закон о информисању има мале шансе да заживи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2009.

Извор: Глас јавности

Спорни Закон о информисању има мале шансе да заживи

Одредбе да се јавно гласило гаси после блокаде од 90 дана и забрана преноса власништва над медијима су противуставне, поручује адвокат УНС-а Зоран Лакићевић

 


БЕОГРАД - Уставни суд Србије мора да обори измене и допуне Закона о информисању уколико допуњена верзија овог закона буде изгласана у српском парламенту, тврде правни стручњаци! Према њиховим речима, суд има ту могућност, али питање је да ли ће то и учинити.

Адвокат Тома Фила уверен је да Уставни суд може да обори закон.

- Предложени закон је противан свим стандардима Европе. Он је врло лош и УСС може да га обори. Да ли хоће, остаје да се види. Узмите за пример први закон о информисању код нас. Он је имао само један члан, који је гласио: „Штампа је слободна“ - подсећа Фила.

И адвокат УНС Зоран Лакићевић истиче да УСС мора да обори измене Закона о информисању, јер има елемената противуставности.

- Сада се прича о оснивачком капиталу и претпоставци невиности, али заборављају се много опасније ствари, попут одредбе да се јавно гласило мора угасити ако је у блокади дуже од 90 дана. То је противуставна одредба, јер је такву блокаду могуће инсценирати и неким привременим мерама, а тиме се оснивачи медија стављају у неравноправан положај у односу на друге привредне субјекте. Забрана преноса овлашћења такође није у складу са Уставом - наглашава Лакићевић.

Бивши судија Врховног суда Србије Зоран Ивошевић такође има дилему да ли ће УСС поништити нове одредбе Закона о информисању.

- Први утисак је да је закон врло лош. Већ смо имали негативно искуство са законом о информисању у Шешељево време, који нас је много обрукао и на унутрашњем и на спољашњем плану. Овај закон можемо назвати „Млађиним“, јер знамо ко је његов иницијатор. Тај закон није требало предлагати, пошто он не треба ни странкама на власти, али ни грађанима, који су се већ једном згрозили над сличним законским актом - истиче Ивошевић, и додаје:

- Свако има право да поднесе иницијативу пред УСС. Ипак, мислим да до тога неће доћи јер овај закон неће ни бити усвојен у Скупштини - уверен је наш саговорник.

Адвокат Чедомир Бацковић тврди да је документ препун противуставних одредби и да би у случају усвајања морао бити оборен пред УСС. Како каже, постоји неколико варијанти одбране од оваквог закона.

- Први је да се поднесе иницијатива о оцени уставности закона или његових одредби, али знамо да то може да стоји у фиоци веома дуго. Надаље, кад почне спровођење закона, као и судски поступак против неког медија, требало би поднети предлог за застој поступка, док се не реши питање уставности спорне одредбе. Суд би морао да застане с поступком и да упути УСС на разматрање спорну одредбу - објашњава Бацковић.

Потпредседник НУНС Јелка Јовановић не жели да улази у то да ли би УСС требало да обори закон, али истиче да то удружење има примедби.

- Указујемо на забрану отуђења јавног гласила и на блокаду од 90 дана, након чега се јавно гласило мора угасити. Такође, мислимо да су казне, иако би требало да се повећају, превисоке у ово доба економске кризе - напомиње Јовановићева.

Тадић може да стопира


Зоран Ивошевић истиче да, осим Уставног суда, и председник Србије Борис Тадић има право да стопира измене Закона о информисању.

- Он има право на вето, да не потпише указ о проглашавању закона и да га врати у скупштинску процедуру. Тада парламент мора поново да разматра предложени закон, односно да се поново одради расправа. Ако Скупштина и други пут усвоји закон у истом облику, он ће морати да се примењује - каже Ивошевић.

М. Добромировић
Н. Булатовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси