Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Твит Србљановићеве о новинарки Пинка распалио друштвене мреже
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2014.

Аутор: Катарина Ђорђевић Извор: Политика

Твит Србљановићеве о новинарки Пинка распалио друштвене мреже

Полемика између Биљане Србљановић и новинарке РТВ Пинк Маријане Стевановић, која је почела у изборној ноћи неумесним твитом драмске списатељице која је за репортерку из Краљева написала да је очигледно имала тешку ноћ и проблем са парадонтозом, попут шумског пожара је запалила друштвене мреже које већ два дана горе од коментара корисника.

Осврћући се на „дијагнозу”, дописница РТВ Пинк из Краљева је у свом отвореном писму јавности, између осталог, написала и следеће: „Немам парадонтозу, ваљда мој зубар то зна боље од вас. Али имам ожиљак изнад усне, већ десет година, откад сам од тадашњег мужа добила батине, као што их свака трећа жена у Србији, у којој не живите, добија сваки дан.

Наравно да сам насилника напустила, наравно да није осуђен, наравно да сам остала самохрана мајка, наравно да радим више послова да бих издржавала и школовала децу, наравно да ми плата касни по неколико месеци, наравно да знам и ко сам и како изгледам. Наравно да ми ваше мишљење о томе неће променити живот, али је поражавајућа ствар за све жене у овој земљи да им се ви на овај начин подсмевате, не водећи рачуна да осим косе, шминке, зуба, гардеробе, све те жене имају и живе живот вама непознат и често далеко тежи него што можете и да замислите. Ваљда је та грађанска Србија (којој ви по изгледу припадате, оф корс) устројена тако да јој све осим скупих крпица кида живце, да јој све осим генералског порекла изазива презир и да има сва права овога света да вређа оне које сматра нижим обликом људског постојања. Ваше је право да тако мислите, мислим се ја, али и моје право да вам скренем пажњу колико ме је срамота баш због вас”, написала је Маријана. 

 – Све што сам имала да кажем, написала сам у отвореном писму – каже кратко за „Политику” Маријана. 

Биљана Србљановић није била доступна за коментар. Ипак, свима који су устали у одбрану новинарке поручила је да нема намеру да се извини, јер је то „беспредметно” и истакла да не може даље да учествује у дискусији са женама које је оптужују за некоректност, позивајући се на чињеницу да се није порађала. У неколико твитова, Биљана је написала да се гади злоупотребе страшног проблема породичног насиља у сврху аутопромоције и пет минута славе у најбеднијим таблоидима.

Иако је Биљана Србљановић позната по својим контроверзним твитовима, консултанткиња за родну равноправност Олгица Милојевић каже да коментари на рачун физичког изгледа (друге жене) нису примерени у јавној сфери. 

– Иако се Биљана Србљановић често декларише као неко ко се бори за права жена, чини се да она у ствари живи те стереотипе против којих се бори.

Феминисткиње се боре против чињенице да се жене процењују на основу физичког изгледа – зато се чини као да је Србљановићева сама упала у своју клопку. Не може да је аболира чињеница да је врхунски интелектуалац који има бритак језик – закључује Олгица Милојевић. 

Занимљиво је да је Биљана Србљановић пре само неколико месеци устала у одбрану министарке енергетике Зоране Михајловић коју је тадашњи генерални секретар ДС-а Александар  Шапић саветовао „да смрша”. 

„У реду је да коментаришеш како неко наступа у некој улози и начин на који се облачи за обављање јавне функције, али да си дебела или стара жена? Шта је, бре, свима њима, да ли су потпуно погубили компас? Да ли стварно мисле да ће се вратити на власт ако ударнички вређају жене? Мрзела сам приче да је Тадић леп или да је Вучић ружан. Међутим, ово превазилази стварно све”, написала је Биљана Србљановић у октобру прошле године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси